BiH: Ukinuti kategoriju žiranata

Dodajte komentar

Predsjednik Udruženja za zaštitu žiranata BiH Jovica Cvjetković izjavio je da treba ukinuti kategoriju žiranata, jer ona  predstavlja jednu od najugroženijih kategorija stanovništva u BiH.

Cvjetković je na danas održanoj prvoj Skupštini Udruženja za zaštitu žiranata BiH u Šamcu rekao da će Udruženje stati iza svakog prevarenog žiranta, posebno u situacijama kada je ugrožena njihova pokretna i nepokretna imovina.

Žiranti zahtijevaju od svih banaka i mikrokreditnih organizacija u BiH da odmah obustave sve radnje koje se odnose na prinudnu naplatu dospjelih kreditnih potraživanja od žiranata, radi očuvanja socijalnog i ekonomskog mira u BiH, a svoja potraživanja treba da naplaćuju isključivo od glavnih dužnika, koji su i stvorili kreditne obaveze.

“Primjenićemo sva sredstva koja će na vidjelo dana iznijeti prevarantske radnje kreditnih službenika banaka, mikrokreditnih organizacija i svih onih koji se ne ponašaju po  Zakonu”, rekao je Cvjetković.

Predsjednik udruženja za zaštitu žiranata Kantona Sarajevo Dženana Hadžimahmutović istakla je da će od Ministarstva finansija Federacije BiH tražiti da otkriju koje su banke najviše kršile Zakon o radu i nisu poštovale minimalne standarde i njima treba zabraniti rad sa budžetskim korisnicima, na kojima su mnogo zaradili.

Prema podacima Agencije za bankarstvo, u prvih šest mjeseci u FBiH u mikrokreditnim organizacijama preko 9 500 žiranta  vratilo je oko pet miliona maraka kredita, a više od  3 500 žiranata u bankama vratilo je više od  12, 5 miliona maraka kredita. U RS blizu 6 000 žiranata vratilo je preko sedam miliona tuđih kredita. To znači da je u BiH u prvih šest mjeseci blizu 20 000 žiranata vratilo tuđe kredite.

Oni su istakli da sama činjenica da u BiH postoji preko 200 000 žiranata govori u prilog opravdanosti formiranja Udruženja, koje je osnovano 26. decembra 2009. godine.

izvor: capital.ba

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *