PKCG: Zabilježen pad novog kapitala u bankama

Dodajte komentar

Novi kapital u bankama bilježi pad i on je za devet mjeseci ove godine bio na nivou od oko 25 miliona EUR, u odnosu na 60 miliona koliko je iznosio u istom prošlogodišnjem periodu.

Zamjenik predsjednika Komisije za hartije od vrijednosti (KHOV), Amir Nurković, objasnio je da je pad zabilježen jer su banke u prošloj godini riješile nivo likvidnosti koji je tražen od Centralne banke Crne Gore (CBCG).

“U ovoj godini imamo pad novog kapitala koji je u prethodnom periodu uglavnom dolazio od dokapitalizacije banaka, a ove godine to je sve stalo”, rekao je Nurković na sjednici Udruženja banaka i drugih finansijskih organizacija u Privrednoj komori (PKCG).

Nurković je, predstavljajući članovima Udruženja Izvještaj o stanju na tržištu kapitala za devet mjeseci, kazao da su oba indeksa Montenegroberze zabilježila pad od preko 20 odsto, dok je tržišna kapitalizacija u odnosu na početak godine niža za oko šest odsto.

Vrijednost tržišne kapitalizacije na kraju septembra iznosila je 2,96 milijardi EUR, što predstavlja 92,66 odsto projektovanog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za ovu godinu.

Na crnogorskoj berzi je za devet mjeseci ostvareno ukupno oko 41 milion EUR prometa kroz 10,5 hiljada transakcija. I promet i broj transakcija bilježe pad u odnosu na uporedni period oko 3,3 odnosno 31,6 odsto.

Viceguverner Centralne banke (CBCG), Milojica Dakić, rekao je da se pozitivni makroekonomski tredovi nastavljaju u ovoj godini, ali da je i pored toga rano govoriti o potpunom oproravku jer se kriza i dalje osjeća.

“Naša je procjena da će ekonomski rast u prvoj polovini ove godine iznositi nešto oko 2,5 odsto”, rekao je Dakić predstavljajući Izvještaj o makroekonomskim kretanjima za osam mjeseci.

On je podsjetio da postoje pozitivni pokazatelji u oblasti turizma i zapošljavanja

“Ako posmaramo likvidnost realnog sektora naglasio bih da od ukupnog broja kompanija i građana koji obavljaju privrednu djelatnost, njih 26,3 odsto su u blokadi”, rekao je Dakić.

On je kazao da realizovani platni promet u zemlji dostiže nivo od 1,9 milijardi EUR i da je porastao oko pet odsto dok je broj transakcija smanjen šest odsto.

“U ovom momnetu ne postoje direktni rizici koji ugrožavaju finansijsku stabilnost zemlje. Ipak kretanja na globalnom nivou zahtijevajj povećan stepen opreznosti”, poručio je Dakić.

On je saopštio da je u bankarskom sektoru došlo do poboljšanja kvaliteta aktive, kao i do pada nekvaltetnih kredita koji su svoje učešće u ukupnim sveli na ispod 20 odsto.

“To je dobar pokazatelj”, smatra Dakić.

On je podsjetio da će CBCG do kraja godine usvojiti dokument pod nazivom Plan u slučaju nepredviđenih okolnosti koji se odnosi na postupanja u uslovima krize.

Udruženje banaka razmatralo je i Inicijativu za unaprijeđenje upravljanja rizicima u bankarskom sistemu, koja se sastoji od tri predloga. Prvi se odnosi na unaprijeđenje upravljanja rizikom likvidnosti, a drugi je predlog za objavljivanje ključnih racio pokazatelja kroz anlizu poslovanja nekoliko najznačajnijih kompanija u vodećim privrednim granama u Crnoj Gori.

Treći predlog se odnosi na objavljivanje metodologije za utvrđivanje probability of default-a u cilju adekvatne pripreme za primjenu MRS 39 standarda.

Dakić je objasnio da CBCG već radi na tim predlozima kao i da je izrada Nacrta Odluke o minimalnim standardima za upravljanje rizikom likvidnosti predviđena za prvi kvartal naredne godine.

Članovi Udrućženja ocijenili su da je Inicijativa veoma konstruktivna i da će pomoći CBCG u sprovođenju reformi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *