Bankarski divovi umjesto masovnih otkaza zaposlili još 15 hiljada ljudi

Dodajte komentar

Najveće svjetske banke su prije nekoliko mjeseci mnoge uplašile najavama desetaka hiljada otkaza, no tokom trećeg kvartala učinile su upravo suprotno – svojim su “vojskama” dodale gotovo 15.000 novih zaposlenih.

Prema podacima iz finansijskih izvještaja za treći kvartal, 11 najvećih svjetskih banaka koje su objavile podatke o broju zaposlenih su na kraju septembra imale 1.374.474 zaposlenih, dok ih je na kraju juna bilo 1.359.684, objavio je Financial News.

Međutim, ti podaci ne daju nužno pravu sliku, budući da banke nisu dužne objavljivati podatke o zaposlenima pa su divovi poput Barclaysa, BNP Paribasa, HSBC-a i Société Généralea odlučili to ne učiniti.

Ipak, zanimljivo je da su od 11 najvećih banaka koje su podatke o broju zaposlenih odlučile podijeliti sa svijetom samo njih dvije – američki investicioni divovi Goldman Sachs i Morgan Stanley – smanjile broj zaposlenih, dok je Credit Suisse objavio da im se broj zaposlenih u trećem kvartalu nije promijenio.

Najviše novih ljudi – više od šest hiljada – zaposlio je JP Morgan, dok je Bank of America Merrill Lynch broj zaposlenih povećala za gotovo tri hiljade, a Royal Bank of Scotland, čiji je većinski vlasnik još uvijek britanska vlada, zaposlio je dvije hiljade ljudi.

No, situacija sa brojem zaposlenih u bankarskim divovima nije crno-bijela pa izvori iz banaka govore kako je jedan od razloga njegovog rasta sezonske prirode, budući da se tokom trećeg kvartala mnogi pripravnici primaju u stalan radni odnos, a jedan izvor je Financial Newsu rekao i kako će se mnogi zaposlenici koji su dobili otkaze na popisu zaposlenih ostati i do šest mjeseci zbog otkaznih rokova.

izvor: business.hr

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *