NBS: Smanjena referentna kamatna stopa

Dodajte komentar

Nakon razmatranja aktuelnih ekonomskih kretanja i novembarske projekcije inflacije, Izvršni odbor Narodne banke Srbije je na današnjoj sednici odlučio da referentnu kamatnu stopu smanji za 0,75 procentnih poena, tako da ona od danas iznosi 10 odsto.

Inflacija je nastavila da se smanjuje u skladu sa projekcijom NBS, koja je objavljena u avgustovskom Izveštaju o inflaciji. Smanjivanje inflacije očekujemo i u narednom periodu. Ključni dezinflatorni faktori biće oslabljeni troškovni pritisci na rast cena hrane, niska agregatna tražnja, kao i usporeni rast regulisanih cena. Procesu dezinflacije će doprineti i nastavljanje pada inflacionih očekivanja.

Rast svetske privrede će biti znatno sporiji nego što se donedavno očekivalo zbog rastuće neizvesnosti izazvane krizom javnog duga u pojedinim članicama zone evra. Prognoze rasta ekonomske aktivnosti za većinu zemalja za ovu i narednu godinu revidiraju se naniže. To se u Srbiji odražava na nižu od očekivane izvoznu tražnju i privredni rast, kao i na jačenje dezinflatornih pritisaka.

U uslovima povećane globalne neizvesnosti, podršku očuvanju makroekonomske i finansijske stabilnosti daje zaključeni stendbaj-aranžman iz predostrožnosti s MMF-om, kao i upravo objavljena potvrda stabilnog kreditnog rejtinga Srbije.

Izvršni odbor i ovaj put potvrđuje uverenje da će se pad međugodišnje inflacije nastaviti i da će se inflacija vratiti u granice dozvoljenog odstupanja od cilja u prvom tromesečju naredne godine. Kretanje referentne kamatne stope u budućnosti zavisiće od projekcije inflacije i ostvarivanja rizika, pre svega u međunarodnom okruženju i u oblasti fiskalne politike.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će se doneti odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 8. decembra.

izvor: kamatica.com

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *