Može li kriza u Italiji povećati kamate italijanskih banaka u Hrvatskoj?

Dodajte komentar

Kriza vodi poskupljenju izvora finansiranja banaka. Zbog toga vjerovatno neće doći do pada kamatnih stopa što je bio trend prošle i ove godine – izjavio je Zdeslav Šantić. Damir Novotny vjeruje da će kriza ponajprije uticati na hrvatske firme koje posluju u Italiji, a za očekivati je i manji dolazak italijanskih turista.

Italija je na rubu ponora. Dan nakon glasanja u parlamentu, koje je zapečatilo sudbinu Silvija Berlusconija, nova drama u Italiji. Oštar pad na berzama ukazuje da je stanje dramatično i da je na djelu, kako piše Corriere della Sera, prava finansijska oluja koja će se, nažalost, odraziti i na hrvatsku ekonomiju.

»S obzirom na to da je Italija jedan od najvećih trgovinskih partnera Hrvatske, kao i činjenicu da su njihove banke involvirane u bankarskom sektoru naše zemlje, razumljivo je da se Hrvatska ne bi trebala radovati krizi«, izjavio je Vjesniku Luka Brkić, profesor međunarodnih ekonomskih odnosa na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

Iako su najveće banke u Hrvatskoj u italijanskom vlasništvu, Brkić ističe da su te banke stabilnije nego u matičnim zemljama. Dakako, pojašnjava, pitanje je kako će se dalje razvijati situacija i hoće li tzv. banke-kćeri biti pod pritiskom da učestvuju pri saniranju matičnih banaka.

»Pod pretpostavkom većih potresa u bankarskom sektoru otvorena je mogućnost i povećanja kamatnih stopa. No, to u ovom času nije problem broj jedan i ne treba na taj način spekulisati. Puno važniji su kreditni rejting zemlje i uslovi novog zaduživanja«, rekao je profesor Brkić.

Zdeslav Šantić, glavni ekonomista Societe Generale Splitske banke, upozorava da kriza u Italiji ugrožava stabilnost i opstanak eura te kako će se dodatno odraziti na nas zbog bliskih ekonomskih veza Hrvatske i Italije, odnosno visoke robne razmjene i investicija.  Pogotovo, kaže, zbog veličine italijanske ekonomije i javnog duga koji je šest puta veći od Grčkog.

Šantić vjeruje da bi se kriza mogla posebno osjetiti na turističkoj sezoni sljedeće godine.  »Kriza vodi poskupljenju izvora finansiranja banaka. Zbog toga vjerovatno neće doći do pada kamatnih stopa što je bio trend prošle i ove godine«, izjavio je Vjesniku Šantić.

Ekonomski stručnjak Damir Novotny vjeruje da će kriza ponajprije utjecati na hrvatske firme koje posluju u Italiji, a za očekivati je i manji dolazak italijanskih turista s obzirom na mjere štednje koje se očekuju u Italiji. »Činjenica je da su italijanske banke izložene prema javnom dugu i zato nešto nestabilnije. No, rizici nisu povećani za italijanske banke u Hrvatskoj jer su stabilne i pod supervizijom Hrvatske narodne banke«, istaknuo je Novotny.

izvor: vjesnik.com

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *