Kvartalni gubitak belgijskog KBC-a 424 miliona eura

Dodajte komentar

Belgijska finansijska grupa KBC, koju vodi Jan Vanhevel, u trećem tromjesečju ostvarila je konsolidovani neto gubitak od 424 miliona eura, piše slovenski poslovni dnevnik Finance.

Lani je KBC u prvih devet mjeseci ostvarila 1,136 milijardi eura dobiti. Grupa je u prvih devet mjeseci ove godine prihodovala 4,994 milijarde eura, a lani u istom razdoblju 5,781 milijardu eura.

Vanhevel pad prihoda i slabije rezultate tumači sprovođenjem strateškog plana Grupe koji uključuje dezinvestiranje i zatvaranje rizičnih ulaganja. Dodao je da banka u oktobru poslovala dobro tako da u ovoj godini očekuju neto dobit između 1,2 i 1,4 milijardi eura.

U okviru dezinvestiranja KBC je potpisao ugovor o prodaji s luksemburškom KBL European Private Bankers i belgijskim osiguravajućim društvom Fidea. Prodajom su prihodovali 243,6 miliona eura, objavio je u oktobru marketwatch.com.

Zbog situacije u Grčkoj KBC je otpisao 126 miliona eura za portfelj grčkih državnih obveznica. Ukupna vrijednost otpisa iznosi 58 posto nominalne vrijednosti obveznica.

Dodatnih 174 miliona eura (nakon oporezivanja) rezervisani su za uslovnu namjeru o otkupu petogodišnjih obveznica izdanih 2008. godine koje su vezane na kreditnu sposobnost Belgije, Francuske, Španije, Italije i Grčke.

izvor: bankamagazine.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *