Deutsche Telekom, EBITDA snižena 2,7%

Dodajte komentar

Deutsche Telekom izvijestio je u četvrtak o nešto slabijim rezultatima u trećem tromjesečju ali je ipak potvrdio prognoze za cijelu tekuću godinu, ustvrdivši da uspješno brani poziciju na evropskom tržištu i odolijeva izazovnom ekonomskom okruženju.

Prilagođena dobit prije kamata, poreza, depresijacije i amortizacije (EBITDA) od nastavljenih poslova, ako se izuzmu jednokratne stavke, smanjila se za 2,7 posto, na 3,88 milijardi eura.

Prihodi od nastavljenih poslova smanjili su se za 4,1 posto, na 11 milijardi eura.

Najveći europski telekomunikacijski operater odlučio je za 39 milijardi dolara prodati poslovanje u Sjedinjenim Državama AT&T-u.

Neto dobit uvećana je za 14,6 posto, na 1,1 milijardu eura.

“Usprkos teškoj ekonomskoj situaciji u mnogim (evropskim) zemljama većina podružnica uspjela je odbraniti tržišnu poziciju u odnosu na konkurenciju”, tvrde u DT-u.

Temeljna dobit u evropskom poslovanju smanjila se za 5,3 posto, na 1,4 milijarde eura a prihodi su pali za 6,1 posto, na 3,9 milijardi eura.

U DT-u ipak upozoravaju da je poslovanje grčke podružnice OTE nužno bilo pritisnuto širom finansijskom i ekonomskom krizom.

Navode takođe da su u devetomjesečnom razdoblju zaključno s krajem septembra smanjili troškove poslovanja za 1,5 milijardi eura. Ulaganja su u trećem tromjesečju povećana na godišnjem nivou za 3,8 posto, na 2,1 milijardu eura.

Preduzeće je takođe potvrdilo smjernice za tekuću godinu, te i dalje očekuje prilagođeni EBITDA od nastavljenih poslova u visini oko 14,9 milijardi eura.

izvor: bankamagazine.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *