Srbija: Mjenjačnice stavljaju katanac

Dodajte komentar

Sveopšta kriza nije mimoišla ni mjenjače. Na udaru su najviše oni mali, a koji, zbog smanjenog obima posla, sve više tavore.

Povećao se i broj onih koji moraju da stave katanac na svoje mjenjačnice. U Srbiji trenutno radi nešto više od 3.000 mjenjača i najveći broj posluje sa bankama, dok se NBS povukla iz ovog posla. Tako je, u posljednjih godinu dana, trend otvaranja mjenjačnica drastično opao.

– Kriza se i te kako osjeća i u našem poslu – kaže Borislav Brujić, predsjednik Udruženja mjenjača Srbije.

– U odnosu na prošlu godinu, smanjen je obim posla od 20 do 30 odsto, tako da se i „veliki“, a posebno „mali“ mjenjači svakodnevno bore, moglo bi se reći za opstanak. Građani imaju sve manje za kupovinu, ali i za prodaju deviza.

Kako kaže Brujić, tokom godine ima različitih perioda kada promet raste ili pada. Nešto je bolja situacija tokom ljeta, i u vrijeme praznika. Trenutno, prema njegovim riječima, nešto je veća potražnja za devizama, što utiče i na kurs, odnosno na slabljenje dinara. Građani su početkom novembra kupovali evre jer je bio povoljan kurs, ali ne u količinama kao ranije. I banke su uz mimale devize tokom Nedjelje štednje, kako bi isplatile štediše, pa je promet bio veći.

– Za sada je kurs stabilan – kaže Brujić – Ali nisam optimista da će krajem godine doći do jačanja valute, iako gastarbajteri masovno dolaze. Finansijska kriza je svuda, tako da ne očekujem da će se neka veća količina deviza prodavati, koja bi mogla da utiče na obaranje vrijednosti evra. Presudne su strane investicije.
Iako, građani gotovo uvijek kupuju i prodaju devize u mjenjačnicama, a ne u bankama, jer je povoljniji kurs, ni to nije dovoljno da obezbjedi dobar profit za mjenjače.

– Sa „krupnim“ mjenjačima se borimo tako što se odričemo dijela zarade, nudeći otkup ili prodaju deviza po povoljnijim cijenama – kaže vlasnik jedne male mjenjačnice. – Tako pokušavamo da privučemo više klijenata, ali je takva kriza da ni to ne pomaže mnogo. Ljudi jednostavno nemaju novca. U Beogradu manje, ali u mjestima po unutrašnjosti sve je više mjenjačnica koje se gase.

Neisplativo

Ranije je promet u malim mjenjačnicama bio oko 100 miliona evra mjesečno, a sada je više nego prepolovljen. Upravo zbog toga su mali mjenjači prinuđeni da zatvaraju svoje radnje – zbog slabe isplativosti.

izvor: novosti.rs

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *