Berlusconijeva najava ostavke digla ulagače na noge

Dodajte komentar

Nakon vrlo nesigurnog trgovanja, na Wall Streetu su u utorak cijene dionica porasle drugi dan zaredom, jer su ulagači pozitivno reagovali na najavu ostavke italijanskog premijera Silvija Berlusconija.

Vlada premijera Berlusconija dobila je juče ključno glasanje o budžetu nakon što se opozicija suzdržala od izjašnjavanja, ali je izgubila apsolutnu većinu u donjem domu parlamenta. Zbog toga je Berlusconi najavio ostavku nakon što parlament usvoji ostale budžetske mjere i ključne reforme obećane Europskoj uniji.

To je pozitivno uticalo na tržište, jer ulagači smatraju da je Berlusconi glavna prepreka sprovođenju reformi koje su nužne kako bi Italija izbjegla dužničku krizu. Nakon njega bi, nadaju se ulagači, na čelo države mogao doći neko ko će biti agresivniji u rješavanju dužničkih problema Italije.

Dow Jones indeks ojačao je 101 bod, ili 0,84 posto, na 12.170 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,17 posto, na 1.275 bodova, a Nasdaq indeks 1,20 posto, na 2.727 bodova.

U svih 10 sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica juče porasle, a najviše je, 1,9 posto, skočio indeks finansijskog sektora, koji ponajviše zavisi o vijestima o evropskoj dužničkoj krizi.

Uprkos rastu cijena dionica, mnogi analitičari smatraju da će se i idućih dana trgovati nesigurno.

„Prema optimističnom pogledu na situaciju, Berlusconijeva ostavka je ono što je bilo potrebno. Dobit ćemo svježu krv, koja će nam omogućiti da budemo konstruktivni i pokrenemo reforme. No, postoji i pesimističan pogled, prema kojem nije bitno ko je na vlasti jer ćemo dobiti istu staru priču bez novog kredibilnog plana. Kada pesimisti počnu postavljati pitanje što dalje, tržište bi moglo ponovno pasti“, objašnjava Mark Lookabill, savjetnik u fondu Carson Wealth Management.

Na oprez ulagača ukazuje mršav obim trgovanja. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je juče zamijenilo samo oko 7 milijardi dionica, dok je lani dnevni prosjek iznosio 8,47 milijardi.

I na evropskim su berzama cijene dionica juče porasle. Londonski FTSE ojačao je 1,03 posto, na 5.567 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,55 posto, na 5.961 bod, a pariški CAC 1,28 posto, na 3.143 boda.

izvor: business.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *