Republika Srpska dogodine dobija prvi dobrovoljni penzijski fond

Dodajte komentar

Prvi dobrovoljni penzijski fond u BiH mogao bi da počne sa radom iduće godine, a Društvo za upravljanje Penzijskim rezervnim fondom RS (PREF) analizira mogućnost da ga samostalno osnuje ili da bude jedan od njegovih osnivača.

Direktor Društva za upravljanje PREF-om Darko Lakić izjavio je “Glasu Srpske” da se razmatraju dva moguća modela osnivanja dobrovoljnog penzijskog fonda.

– Prvi model podrazumijeva da Društvo za upravljanje PREF-om osnuje dobrovoljni penzijski fond. Društvo već upravlja jednim fondom i bilo bi ga potrebno dodatno kapitalno i kadrovski osnažiti. Drugi model predviđa da zajedno sa Vladom RS pronađemo partnere, odnosno međunarodne i domaće finansijske institucije sa kojima bismo išli u taj projekat – rekao je Lakić.

On očekuje da će do kraja godine Vlada donijeti zaključak u vezi sa osnivanjem dobrovoljnog penzijskog fonda i da će početkom iduće godine biti pribavljene sve neophodne dozvole i obavljene pripreme za uspostavljanje fonda.

– Razgovarali smo sa predstavnicima društava za upravljanje penzijskim fondovima zemalja u okruženju u vezi sa njihovim iskustvima prilikom osnivanja dobrovoljnih penzijskih fondova, a razgovaraćemo i sa predstavnicima sindikata i poslodavaca RS da bismo čuli i njihove stavove – istakao je Lakić.

On je dodao da je paralelno sa osnivanjem dobrovoljnih penzijskih fondova neophodno da se radi i na edukaciji stanovništva u vezi sa neophodnom štednjom u toku radnog vijeka da bi u starosti obezbijedili dodatne prihode, osim penzija koje im isplaćuje Fond PIO RS.

– Da li će se odlučiti da štede ulaganjem u dobrovoljni penzijski fond, uplatom životnog osiguranja, štednjom u banci ili kupovinom nekretnina, to je odluka svakog pojedinca, ali je neophodno razvijati svijest o potrebi za štednjom za stare dane – naglasio je Lakić.

Zakon o dobrovoljnim penzijskim fondovima RS usvojen je još u februaru 2009. godine. Finansijske institucije koje su u to vrijeme iskazivale interes za osnivanje dobrovoljnih penzijskih fondova odustale su od tih planova pod pritiskom globalne finansijske i ekonomske krize. Zbog toga RS nema nijedan dobrovoljni penzijski fond.

– Imajući u vidu broj zaposlenih i njihovu starosnu strukturu, mislim da je tržište RS relativno malo i da dugoročno posmatrano ima prostora za otprilike dva dobrovoljna penzijska fonda – istakao je Lakić.

Predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić kazala je da je u nestabilnoj ekonomskoj situaciji, kakva je trenutno u RS, rizično osnivati dobrovoljni penzijski fond jer je pitanje kako će on poslovati i ko će u njega ulagati.

Okruženje

U Srbiji trenutno posluje šest društava za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondovima koja upravljaju imovinom osam fondova.

Četiri godine poslije osnivanja prvog dobrovoljnog penzijskog fonda više od 170.000 građana Srbije uplaćuje doprinose u dobrovoljne fondove. Ukupna imovina dobrovoljnih penzijskih fondova u Srbiji iznosi oko 110 miliona evra.
U Hrvatskoj posluje šest dobrovoljnih penzijskih fondova u koje novac uplaćuje oko 200.000 građana.

izvor: Glas Srpske

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *