Njemci se zadužuju praktično besplatno

Dodajte komentar

U poplavi vijesti oko dramatičnog vikenda u Grčkoj pomalo je neprimijećen ostao izvještaj o novom kreditu koji je Njemačka “kupila” na tržištu kapitala. Taj je kredit za Njemačku bio praktično – besplatan.

Savezna vlada je u ponedjeljak (7.11.) emisijom novog paketa državnih obveznica od investitora posudila 3,834 milijarde eura. Samo po sebi ništa čudno, likvidne države redovito “kupuju” manje ili veće kredite kako bi podmirile svoje tekuće obveze. No, ono što je zanimljivo jeste visina kamatne stope po kojoj su Njemci posudili novac.

U prosjeku za državne obveznice s “rokom trajanja” od pola godine kamatna stopa iznosi 0,08%. “Nikada kamatna stopa u ovom segmentu nije bila niža”, tvrdi se u finansijskim krugovima. Prije samo mjesec dana, prilikom emisije posljednjeg paketa istih obveznica, kamatna je stopa iznosila 0,291%. Ono što na prvi pogled izgleda kao minijaturna razlika u stvarnosti su – dva svijeta.

Investitori očito u potrazi za sigurnim ulaganjima odustaju od previsokih očekivanja, oni su zadovoljni i s mini-zaradom. Iz vlade u Berlinu se naime poručuje da je zanimanje za današnjim paketom bilo toliko veliko da se “moglo prodati i dva puta više obveznica”.

Trište kapitala je nervozno, a Njemačka od te nervoze i dužničke krize u eurozoni – profitira. Berlin praktično besplatno posuđuje novac na tržištu. Zašto? Njemačka u nesigurnim vremenima uživa status “mirne luke”, Njemačkoj se vjeruje. I rado posuđuje novac. Pa i pod cijenu da se na posudbi ne zaradi puno.

AAA za Berlin

Zbog solidnih državnih finansija Berlin i dalje ima vrhunski bonitet (AAA). Vlada je već njavila da će to nastaviti koristiti do kraja 2011. Savezna Republika će od investitora, kako je najavljeno, posuditi ukupno 275 milijardi eura.

izvor: dw-world.de

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *