Hrvatska: Krediti preduzećima porasli 7 posto, građanima tek 1 posto

Dodajte komentar

Konsolidovana aktiva banaka u septembru je premašila 400 mlrd kn te bila viša za 3,1% u odnosu na decembar 2010., što je na nivou dinamike zabilježene u prethodnoj godini, pišu u ponedjeljak „PBZ tjedne analize“.

Na godišnjem je nivou ipak primjetno ubrzanje rasta pa je ista u septembru bila viša za 5,3% u odnosu na septembar 2010, te analitičari očekuju da će se na nivou godine odnos aktive banaka i BDP-a povećati za oko 1 postotni poen u odnosu na godinu ranije i iznositi 118%. 

Rast kredita 3,7 posto

Nešto snažniji rast aktive u ovoj godini posljedica je jačanja kreditne aktivnosti pa tako više od 50% prirasta ukupne aktive banaka unutar prvih devet mjeseci čini porast plasmana preduzećima.

Bruto krediti krajem septembra dosegnuli su 283 mlrd kn, što predstavlja povećanje od 3,7% u odnosu na kraj prošle godine, a na nivou godine očekujemo rast od oko 6%.

Krediti građanima zabilježili su u prvih devet mjeseci rast od tek 1% (što je ustvari s obzirom na kursna kretanja pad), dok su krediti preduzećima porasli za 5,7%, a državi za 7,2%.

Neto dobit banaka porasla je 12,9% posto

Kod kredita stanovništvu rast su ostvarili jedino stambeni (+2,5%) i ostali krediti, kao što su prekoračenja po tekućim računima i nenamjenski (+2,3% u odnosu na kraj 2010.), što je kako smo već pojasnili najvećim dijelom posljedica slabljenja kune.

Potrošnja stanovništva i dalje je slaba, a zaduženost domaćinstava prema bankama se smanjuje,
razmjer čega nam pokazuje poređenje brojki iz septembra 2011. s krajem 2008. iz kojih vidimo da je iznos kredita po kreditnim karticama smanjen za 25%, a kredita za kupovinu automobila za gotovo 50%, što je i očekivano zbog kraćih ročnosti navedenih vrsta kredita (krediti se zatvaraju, a smanjuje se iznos novoplasiranih).

Oko 60% ukupnog prirasta kredita u razdoblju od januara do septembra ove godine proizlazi iz povećanog kreditiranja preduzeća, što je nešto povoljniji trend od onoga zabilježenog u istom periodu prošle godine (tada je iznosio oko 50%), a rezultat je nižeg udjela države u prirastu kredita.

U uslovima slabe potražnje domaćinstava te značajnih iznosa refinansiranja inostranih obaveza preduzeća, banke su se evidentno okrenule finansiranju preduzeća.

Dobit banaka nakon poreza u prvih devet mjeseci ove godine dosegnula je 3,1 mlrd kn te je u
odnosu s istim razdobljem lani viša za 12,9%.

Uprkos daljem pogoršanju kvaliteta plasmana u trećem kvartalu te posljedično i troškova ispravaka vrijednosti na koje ukazuje podatak o rastu troškova rezervisanja dviju najvećih banaka za 5,3% na godišnjem nivou (Zaba +3,2%, PBZ +9,9%), banke su uspjele zabilježiti povećanu dobit uspješnijim upravljanjem troškovima poslovanja.

izvor: bankamagazine.hr

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *