Moody's snizio rejting Kipra

Dodajte komentar

Međunarodna agencija za kreditne rejtinge Moody's snizila je rejting Kipra na Baa3 sa Baa1 uvrstivši tu istočnomediteransku ostrvsku zemlju na listu za dalju korekciju.

Moody's je korigovao naniže i kratkoročni rejting zemlje na Prime-3 sa Prime-2, takođe uz negativnu prognozu. U obrazloženju svoje odluke Moody's upozorava da bi otpis grčkih dugova u vlasništvu kiparskih banaka mogao da izazove nestabilnost ekonomije.

Među osnovnim razlozima za sniženje rejtinga Moody's navodi da će kiparskim bankama do naredne godine vjerovatno biti neophodna državna finansijska pomoć zbog otpisivanja grčkog duga, kao i da će Nikozija morati da se obrati međunarodnim kreditorima za pomoć zbog izgubljenog pristupa tržištu kapitala.

Moody's smatra i da je sniženje rejtinga posljedica i nesposobnosti Vlade da sprovede budžetske i strukturne reforme. Agencija upozorava i na prijeteći rast spoljnog duga Kipra. U slučaju daljeg sniženja, suverene obveznice Kipra biće svrstane u neinvesticionu kategoriju.

Krajem oktobra rejting Kipra je na BBB sa BB+ snizila i međunarodna rejting agencija Standard and Poor's (S&P), uz negativnu prognozu. Korekciju rejtinga ta agencija je obrazložila vezama bankarskog sistema sa Grčkom.

Međunarodna agencija Fitch takođe je snizila dugoročni rejting Kipra za dva stepena na BBB zbog budžetskih problema.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *