Banke čija bi propast uzdrmala svjetski finansijski sistem

Odbor za finansijsku stabilnost (FSB) identifikovao je u početnoj fazi 29 banaka čija bi propast poljuljala stabilnost svjetskog finansijskog sektora, a na popisu su se, među ostalima, našli italijanski UniCredit i francuski Societe Generale.

Na popisu banaka koji je predstavljen čelnicima skupine G20 na prošlonedjeljnom summitu u Cannesu našlo se 17 evropskih, osam američkih i samo četiri azijske banke.

Skupina evropskih obuhvata, uz UniCredit, Societe Generale, Deutsche Bank i Commerzbank, i Banque Populaire CdE, Barclays, BNP Paribas, Credit Suisse, Dexiju, Credit Agricole, HSBC, ING Bank, Lloyds, Nordeu, Royal Bank of Scotland, Santander i UBS.

U Americi FSB je izdvojio Bank of America, Bank of New York Mellon, Citigroup, Goldman Sachs, JP Morgan Chase, Morgan Stanley, Wells Fargo i State Street.

Među azijskim zajmodavcima FSB je izdvojio Bank of China, Mitsubishi UFJ FG, Mizuho FG i Sumitomo Mitsui FG.

Međunarodni regulator za bankarski sistem usvojio i standard po kojem će sistemski važne banke povrh obaveza propisanih reformom Basel III morati dodatno povisiti nivo kvalitetnog kapitala, za još jedan do 2,5 posto, u odnosu na vrijednost rizične imovine, kako bi uspješnije apsorbirale gubitke u slučaju krize.

Novi baselski propisi traže od svih banaka da povećaju udio najkvalitetnijeg kapitala na najmanje sedam posto riziku prilagođene imovine.

Popis će se razmatrati i po potrebi mijenjati jednom godišnje, u novembru, a novi postroženi standard o kvalitetnom kapitalu primjenjivat će se od novembra 2014.

Među ostalim su elementima krajem prošle sedmice usvojeni i jedinstveni alati regulatornih tijela za kontrolisano gašenje posrnulih banaka i za postroženu kontrolu velikih zajmodavaca, koje je FSB dogovorio s Međunarodnim monetarnim fondom, Svjetskom bankom i ostalim regulatornim tijelima.

izvor: business.hr

Check Also

Leberle: Preuzimanjem Komercijalne postajemo druga banka u državi

Preuzimanjem Komercijalne banke povećaće naše tržišno učešće, pa će NLB postati druga banka u Crnoj …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *