Merkel: Iz krize tek za deceniju

Dodajte komentar

Evropi će biti potrebno najmanje 10 godina za ozdravljenje finansijskog sistema i izlaska iz dužničke krize, smatra kancelarka Njemačke Angela Merkel.

“Dužnička kriza ne može da se riješi u jednom času. Jasno je da će nam biti potrebna decenija kako bi poboljšali svoje pozicije”, istakla je Merkelova u obraćanju naciji, objavljenom u subotu na njenoj internet stranici.

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) je krajem oktobra snizila prognozu privrednog rasta evrozone u 2012. sa 2,0 na 0,3 procenta. Ne tako očigledno, ali već primjetno usporavanje tempa ekonomskog razvoja, očekuje sve zemlje Grupe 20 (G20), najmoćnijih i velikih privreda u brzom usponu, smatraju eksperti.

Analitičari prognoziraju krajnje slabašan privredan rast najvećih ekonomskih sila svijeta u naredne dvije godine.

Aktivnost tržišta u usponu, sem toga, biće slabija nego u predkriznom periodu, što bi moglo da rezultira padom bruto domaćeg proizvoda (BDP) u nekim zemaljama na pet odsto već u prvoj polovini 2013.

Najprimjetniji biće pad u evozoni, upozoravaju ekonomski stručnjaci.

Očekivani rast ekonomije SAD snižen je sa 3,1 na 1,8 procenta.
U cjelini gledano BDP zemalja G20, kako se prognozira, ostvariće rast od oko 3,9 procenta u ovoj, 3,8 odsto u 2012. i 4,6 procenata u 2013. godini, prenosi elektronsko izdanje ruskog dnevnika “Rosijskaja gazeta”.

izvor: Tanjug

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *