Papandreou dobio podršku parlamenta

Dodajte komentar

Grčki parlament dao je podršku vladi premijera Georgea Papandreoua, 153 zastupnika glasalo je za opstanak vlade, dok je 145 bilo protiv, javlja Bloomberg.

Glasanje o povjerenju, koje je bilo od presudnog značenja za Grčku, zatražio je Papandreou u ponedjeljak nakon što je najavio održavanje referenduma o evropskom planu spašavanja Grčke, od čega je odustao tri dana poslije uvidjevši koliku je paniku taj prijedlog izazvao u zemlji i inostranstvu.

Prije glasanja Reuters je objavio kako se George Papandreu dogovorio odstupiti i pustiti ministra finansija Evangelosa Venizelosa da formira koalicionu vladu, piše Hina.

Dogovor je zavisio o Papandreuovoj potvrdi odstupanja s dužnosti u obraćanju parlamentu u petak prije glasanja o povjerenju njegovoj socijalističkoj vladi.

Venizelos iz vladajuće socijalističke stranke PASOK bio bi premijer nove koalicione vlade a nije jasno hoće li se ministarstva podijeliti s drugim strankama.

Papandreou je najavio da će se u subotu sastati s grčkim predsjednikom kako bi razmotrili stvaranje šire vlade koja će osigurati spašavanje eurozone.

Stvaranjem koalicije bi se izbjegla potreba brzog sazivanja prijevremenih izbora, što bi sigurno dovelo do grčkog stečaja, te daje vrijeme Atini da pokaže da može ispuniti svoje obaveze i zadovoljiti međunarodne zajmodavce.

izvor: banka.hr

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *