Beogradska berza: Nedjeljni komentar 31.10.2011 – 04.11.2011

Dodajte komentar

Proteklih pet trgovačkih dana na Beogradskoj berzi obeležio je nastavak neizvesnosti po pitanju rešenja dužničke krize u evro-zoni što je rezultiralo priličnim oprezom većine inostranih ulagača na domaćem tržištu. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 4,7 miliona evra, dok je indeks najlikvidnijih akcija, Belex 15, oslabio 2,5 procenata na 541,4 poena. Od početka godine ova korpa najlikvidnijih hartija sa tržišta beleži negativan prinos od 16,9 procenata.

Akcije – Najprometnija hartija protekle sedmice je bila niška AIK banka (AIKB) koja je zabeležila promet od 155,8 miliona dinara, u najvećoj meri zahvaljujući samo jednoj transakciji realizovanoj poslednjeg trgovačkog dana.

AIK je u nedelji oslabio 6,8 procenata, i to pošto se neznatno oporavio nakon što je u ponedeljak u samo jednom danu oslabio 8,5 procenata. Od početka godine AIK je pao za 45 odsto što je najveći pad neke od hartija iz bankarskog sektora na Beogradskoj berzi. Najveći deo ove negativne korekcije došao je kao posledica krize u Nibensu čiji se kraj ne nazire s obzirom da su protekle sedmice četiri kompanije iz ove putarske grupacije prešle ponovo pod okrilje države.

Beogradska Agrobanka (AGBN) ojačala je u sedmici 3 procenta na 4.099 dinara uz neveliki obim prometa. Ova banka je krajem nedelje saopštila da je konačno održana skupština akcionara na kojoj je doneta odluka o emisiji akcija u korist države, a da su zauzvrat regulisane obaveze ove Agrobanke po osnovu inicijalnog duga prema IBRD-u.  Država će tako stići nadomak vlasničkog učešća od 25 procenata, dok će Agrobanka rešiti problem koji je opterećivao bilanse proteklih nekoliko godina. Istovremeno, mediji špekulišu da bi nakon ove emisije akcija Agrobanka mogla pronaći strateškog partnera u vidu Razvojne banke Kine.

Veliki promet protekle nedelje zabeležila je Komercijalna banka (KMBN), ponovo zahvaljujući jednoj velikoj transakciji u kojoj je realizovano skoro 49.000 komada ovih hartija na ceni od 1.890 dinara.

Od hartija iz realnog sektora najprometnija je bila Voda Vrnjci (VDAV) koja je porasla 17,9 procenata na 4.600 dinara u transakciji u kojoj je isprometovano 14,7 odsto vlasnišva ove kompanije. Vrnjci predstavljaju treću po veličini domaću punionicu mineralne vode, a na spomenutoj ceni tržišna kapitalizacija iznosi tek 5,2 miliona evra. Najveći deo akcija iz spomenute transakcije kupio je ZAAB Group, ovdašnjjoj javnosti malo poznata off-shore kompanija.

Od likvidnijih hartija iz realnog sektora, NIS (NIIS) je ostvario promet od 35,1 miliona dinara, okončavši nedelju na nivou od 633 dinara. Ova akcija je pala u sedmici skoro 5 procenata pre svega kao posledica velikih turbulencija na globalnom tržištu, koje se ponajpre odslikavaju na NIS-u kao najlikvidnijoj hartiji domaćeg tržišta.

Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) je svih pet trgovačkih dana beležio pad vrednosti, oslabivši u sedmici 7,1 odsto na 510 dinara.

Sojaprotein (SJPT) je oscilirao oko nivoa od 560 dinara uz veoma slab promet, dok se građevinar Energoprojekt holding (ENHL) zadržao oko kote od 440 dinara uz malo veću aktivnost ulagača. Ova najveća domaća građevinska kompanija, izgubila je na vrednosti od početka godine 51 odsto, te je njena trenutna tržišna vrednost nepunih 41 milion evra.

Obveznice stare devizne štednje – Obveznice stare devizne štednje zabeležile su slab promet od 0,2 miliona evra, a po realizaciji su se neznatno izdvojile poslednje serije A2015 i A2016. Prinosi na ovim obveznicama koje najkasnije dospevaju su se kretali oko nivoa od 5,4 odsto.

Trezorski zapisi – Protekle sedmice održana je samo jedna aukcija državnih dužničkih hartija ročnosti 18 meseci. Nominalna vrednost emisije bila je 10 milijardi dinara, a realizovana je sa uspešnošću od 16,8 odsto po prinosnoj stopi od 13,5 procenata.

izvor: sinteza.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *