Dobit BNP Paribasa posrnula 72 posto

Dodajte komentar

Francuski bankarski div BNP Paribas zabilježio je snažan pad dobiti u trećem kvartalu, iznevjerivši očekivanja, nakon otpisa većeg dijela grčkih obveznica, kao i smanjenja izloženosti italijanskom i španskom dugu.

Grupacija sa sjedištem u Parizu u proteklom je tromjesečju ostvarila neto dobit od 541 milion eura, što predstavlja pad od čak 72 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Uporedbe radi, analitičari koji su učestvovali u anketi agencije Bloomberg u prosjeku su očekivaliprofit od 1,24 milijarde eura.

Banka je u posmatranom razdoblju uknjižila otpis na grčkom obveznicama od 2,26 milijarde eura, odnosno smanjila je izloženost Grčkoj za 60 posto. Istovremeno, BNP je smanjio i izloženost italijanskim obveznicama za 8,3 milijarde eura ili 40 posto, te izloženost španskim obveznicama za 2,2 milijardi eura ili 81,5 posto. 

Profit prije oporezivanja u BNP-ovoj diviziji investicionog bankarstva pao je 50 posto na 641 milion eura, što je takođe razočaralo analitičare. Prihod u tom segmentu skliznuo je 40 posto na 1,75 milijardi eura. Istovremeno, bruto dobit u odjelu maloprodajnog bankarstva popela se 23 posto na 1,51 milijardu eura, zahvaljujući povećanju depozita u Francuskoj i Belgiji.

izvor: poslovni.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *