Zašto se Grčka kocka? Zato što je Island bankama rekao NE i pogodio

Dodajte komentar

Iako je odluka grčkog premijera Georgea Papandreua zapanjila Evropu i mnogi su je dočekali s nerazumijevanjem i nevjericom, Grčka svojim referendumom i izglednim odbijanjem ako do njega dođe neće zapravo napraviti presedan, prvi je tim putem krenuo Island, koji danas ubira plodove svoje dobre odluke.

Naime, Islanđani su na referendumu odbili preuzeti dugove svojih banaka kao svoj teret već su banke natjerali u stečaj, a država je garantovala isključivo za manje iznose štednje koje su Islanđani držali u bankama.

Suprotnim putem krenula je Irska, koja je umjesto račune svojih građana krenula spašavati banke za što je svakog svog građanina, od djece do penzionera zadužila za otprilike 25.000 eura, koji će godinama i decenijama koja dolaze opterećivati irsku privredu.

U islandskom slučaju ceh su platili ulagači u banke, koji su u bankarski sektor od 2003. kada je iznos kapitala banka iznosio 174 posto islandskog BDP-a do 2007., tik pred globalnu finansijsku krizu, taj iznos povećali na 744 posto BDP-a.

Uprkos pritisku stranih banaka, koje su bile najveći povjerioci islandskih banaka, da Islandu nikada više neće posuditi novac, da bi potom prijetnju smanjili na 10, pa 5 godina, danas Island praktično nema problema u osiguranju novog kapitala (uspješno je prodata tranša obveznica u iznosu od jedne milijarde eura), a njihovu borbu s krizom pohvaljuje i MMF čiji angažman je uspješno završio.

Grčka danas ima dvije opcije. Može prihvatiti evropski paket pomoći, koji de facto znači da Grčka svoje dugove prebacuje u budućnost generacijama koje dolaze kako bi spasila svoje, ali i mnoge europske banke ili može proglasiti insolventnost i otjerati sve koji su Grčkoj nerazumno posuđivali novce u stečaj te prekinuti svaki novi izvor kapitala. No, u tom slučaju je izgledan i izlazak iz eurozone pa će grčka centralna banka moći naštampati „potrebne“ količine drahmi za pokriće svih socijalnih potreba.

Papandreu se zato ponaša kao neko ko nema što izgubiti, a svoje će postupke morati objasniti na najvišem nivou.

izvor: business.hr

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *