Republika Srpska: Osiguranje života na zadnjem mjestu

Građani u RS veoma malo daju značaja životnom osiguranju, kao jednom od osnovnih vidova obezbjeđenja sredstava za starost, što potvrđuje najniži udio te vrste osiguranja u odnosu na region, a vjerovatno i cijelu Evropu.

Iako životno osiguranje u prvih devet mjeseci ove godine bilježi najveći rast među svim vrstama osiguranja u RS, ono je i dalje na niskom nivou, odnosno ispod 10 odsto ukupne premije osiguranja u kojoj i dalje dominira obavezno auto-osiguranje.

Prema podacima Agencije za osiguranje RS, premija životnog osiguranja u periodu januar – septembar povećana je za oko 28 odsto, odnosno sa 8,5 miliona KM na 10,85 miliona, čime čini 9,5 odsto ukupne tržišne premije.

U FBiH je, primjera radi, nivo životnog osiguranju u portfelju duplo veći, u Sloveniji trostruko, Češkoj četvorostruko, a Mađarskoj i Grčkoj čak pet puta.
Razlika je još uočljivija kada se posmatra visina premije životnog osiguranja po stanovniku, koja je prošle godine u RS iznosila 8,7 evra, na nivou BiH 10 evra, u Srbiji i Crnoj Gori po 13 evra, Hrvatskoj 78 evra, dok je prosjek Evropske unije bio čak 1.382 evra.

Očito naši građani malo drže do riječi Benjamina Frenklina, koji se davno čudio tome da ljudi osiguravaju domove, pokućstvo, brodove i druge stvari, a oklijevaju u osiguravanju života, koje je zasigurno najvrednije od svega, a ujedno postoji još veća opasnost da ga izgube.

Stručnjaci u osiguranju smatraju da je postojećoj situaciji doprinio nizak životni standard stanovništva, ali da on nije jedini uzrok, ukazujući na nepostojanje tradicije u štednji za starost mimo postojećeg Fonda PIO.

Miroslav Mišanović, predsjednik Skupštine Udruženja posrednika u osiguranju RS, kaže da sticanje povjerenja stanovništva u nove vidove štednje zahtijeva vrijeme, izražavajući očekivanje da će ono jačati sa sve više pozitivnih iskustava, odnosno građana kojima je isplaćena dospjela premija.

“Životno osiguranje je dobrovoljno, ali ono postaje prijeka potreba u uslovima kada je Fond PIO pritisnut izjednačavanjem broja penzionera i zaposlenih u RS, dok taj omjer u budućnosti može biti samo još gori. Građani će stoga vremenom sve više uviđati da je potreban dodatni vid štednje za treće životno doba”, ocjenjuje Mišanović.

On kaže da građani sada najčešće sklapaju polise životnog osiguranja u godišnjem iznosu od 600 do 700 evra i rokom trajanja od dvadesetak godina.
U banjalučkom “Grawe osiguranju”, vođećoj osiguravajućoj kući u RS u oblasti životnog osiguranja, smatraju pozitivnim da se posljednjih nekoliko godina bilježi povećanje premije životnog osiguranja od dvadesetak procenata, ali smatraju da je to posljedica izuzetno niske početne pozicije.

Veselin Petković, direktor “Grawe osiguranja”, ocjenjuje neophodnim da sve nadležne institucije i predstavnici industrije osiguranja sprovedu kampanju finansijskog opismenjavanja stanovništva.

“Za pomake u ovoj oblasti potrebna je i stimulativna poreska politika, odnosno umanjenje poreske osnovice za iznos uplaćenog penzijskog doprinosa do 1.200 KM godišnje, kako je to zakonom predviđeno za nikad formirane dobrovoljne penzijske fondove. Od toga bi korist imala i država, koja bi spriječila situaciju da masa građana narednih decenija penzionisanjem postane socijalni slučaj”, naglašava Petković.

izvor: Nezavisne novine

Check Also

Allianz pod istragom u Njemačkoj zbog investicionih fondova

Njemački regulatori pokrenuli su istragu protiv najveće finansijske kompanije u zemlji, Allianza (ALVG.DE), nakon što …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *