Ulagači vrlo zainteresovani za dionice najvećeg internet servisa za grupnu kupovinu Groupon.com

Dodajte komentar

Internet servis koji je pokrenuo ludnicu “grupne kupovine” nalazi se pred izlaskom na Njujoršku berzu…

Inicijalno (negdje početkom ljeta), ljudi iz Groupona očekivali su kako će kompanija nakon odrađenog IPO-a vrijediti oko 25 do 30 milijardi dolara. No, onda su u medije počeli pristizati kojekakvi prljavi detalji – od hronične neprofitabilnosti, pa sve do izvlačenja love u džepove suosnivača i sumnjivih knjigovodstvenih taktika s lažnim naduvavanjem Grouponovih prihoda.

Sve to u kombinaciji s pogoršanim uslovima na svjetskim finansijskim tržištima – smanjilo je vrijednost Grouponovog IPO-a na oko 12 milijardi dolara. No, čini se kako su ulagači ipak vrlo zainteresovani za dionice najvećeg servisa za grupnu kupovinu.

Kako navodi Bloomberg, zbog velike potražnje, Groupon razmišlja o podizanju cijene dionica koje će se ponuditi institucionalnim ulagačima kroz IPO. Groupon namjerava prodati samo 4,7 posto svojih dionica i osigurati oko 540 miliona dolara dodatnog kapitala za širenje i jačanje poslovanja.

Ako je vjerovati posljednjim glasinama, ulagači koji su prisustvovali Grouponovoj velikoj IPO konferenciji u New Yorku – oduševljeni su u posljednje vrijeme vrlo kritikovanom kompanijom iz Chicaga na čelu s direktorom Andrewom Masonom.

Komentatori i analitičari očekuju da će se Groupon pojaviti na Njujorškoj berzi za dvije do tri sedmice.

izvor: poslovnipuls.com

*************

U Crnoj Gori trenutno posluje internet servis za grupnu kupovinu na web site-u http://www.skupipakupi.me/

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *