Podijeljena mišljenja o prvom bankaru Evrope

Dodajte komentar

Direktor Evropske centralne banke Mario Dragi (sa nadimkom Super Mario) danas je prvi dan na ovom radnom mjestu, a ruski stručnjaci  imaju različito mišljenje  o novom glavnom bankaru Evrope – jedni strahuju da će Italijan dijeliti kredite problematičnim zemljama bez ikakve kontrole,a  drugi smatraju da neće doći do neke radikalne promjene kursa.

Jedinstveno evropsko ministarstvo finansija mora biti stvoreno u najbliže vrijeme, otkup obligacija kriznih zemalja je sporna ali neophodna mjera, procentna stopa će ostati zasad bez promjene. Tako je savjetovao investitore Žan Klod Triše nekoliko dana prije nego što je napustio dužnost  šefa ECB.

Njemački “Bild am zontag” prenosi da je Triše rekao da kriza još nije prebrođena i da je sad od odlučujućeg značaja da se što brže sprovedu odluke briselskog samita.

U tom kontekstu brojna su pitanja u vezi sa Trišeovim nasljednikom, kaže za “Glas Rusije” predsjednik Savjeta direktora kompanije “Arbat kapital menadžment” Aleksej Golubovič.

“Dragi očigledno neće biti tako samostalan. On će se truditi da vodi kolektivnu politiku i na njega će Francuzi i Nijemci vršiti veliki pritisak, kako bi se ECB približila stavovima jedne ili druge strane. U tom smislu bilo je prilično teško pritiskati Trišea”, ocijenio je Golubovič.

Utvrđivanje kandidatura za ovu funkciju početkom godine bilo je propraćeno skandalom. Njemačka je kao glavni spasilac evrozone  insistirala da ECB rukovodi Aksel Veber, koji je tada bio na čelu Bundesbanke i imao krajnje oštre ideje za regulisanje krize.

“On je govorio da  ECB ne smije da kupuje Grčke hartije od vrijednosti, pa je takvo ponašanje Vebera bilo ocijenjeno krajnje negativno u uslovima kada lideri evrozone nisu smjeli ni da pomisle na bankrot Grčke.

Zatim je Veber dao otkaz. A za šefa ECB izabrana je kompromisna figura Dragija, koji je bio i jedini kandidat sa podrškom G7. Kurs Trišea će biti sačuvan”, smatra finansijski analitičar Denis Barabanov.

Prema njegovom mišljenju, prvih šest mjeseci politika ECB neće se naglo mijenjati, jer ECB nije organ kojim rukovodi jedan čovjek.

U ECB ima mnogo odgovornih lica, koji kolegijalno donose odluke. To je sada jedna od rijetkih institucija u Evropi koja je sposobna na brzo i efikasno reagovanje. Sadašnji pokušaji glavnih ljudi EU da promijene situaciju uz pomoć, takoreći, virtuelnog novca, koji će biti prebačen u stabilizacioni fond mogu završiti neuspjehom. I ja mislim da ćemo dogodine ponovo vidjeti kako ECB aktivno učestvuje u spasavanju evropskih zemalja – ističe Barabanov.

Italijanska štampa novog šefa ECB zove “Super Mario”. Siroče i vaspitanik jezuitske škole radio je u Savjetu za finansijsku stabilnost G20, u rukovodstvu banke Goldman Sachs, bio izvšni direktor Svjetske banke. Od 2006. rukovodi Bankom Italije. Na toj funkciji je 2010. godine zaradio dva puta više od šefa ECB – skoro 800.000 evra. Eksperti smatraju da će Dragi poslije osmogodišnjeg  rukovodstva Trišea naslijediti probleme. Najteže za Italijana biće da sačuva evro u svojstvu svjetske valute.

izvor: capital.ba

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *