Grci će na referendumu odlučiti o pomoći

Dodajte komentar

Grčka će organizovati referendum o novom paketu pomoći Evropske unije kojim bi trebala završiti dužnička kriza te zemlje, objavio je premijer George Papandreu. Rekao je kako će se u vezi s time organizovati i izjašnjavanje o povjerenju vladi, ali ni za jedno glasanje još nije određen datum, prenosi BBC.

EU-ov paket predviđa novi zajam od stotinu milijarda eura i otpis 50 posto grčkog duga u privatnom sektoru.

Papandreu kaže kako njegova vlada ima povjerenja u ocjenu grčkih glasača. Biće to prvi referendum u Grčkoj od 1974. kad je nekoliko mjeseci nakon pada vojne hunte ukinuta monarhija. List “To Vima” je objavio rezultate ankete po kojima većina Grka o novome EU-ovu paketu ima negativno mišljenje.

Posmatrači drže da je odluka o referendumu kockanje sa sporazumom koji je nastajao mjesecima i bilo ga je veoma teško postići. Čini se, javlja CBS News, kako je Papandreu odlukom o referendumu iznenadio i mnoge parlamentarne zastupnike svoje socijalističke stranke.

Referendum u Grčkoj o novom paketu pomoći EU biće u stvari glasanje o članstvu u evrozoni, izjavio je finski ministar za evropske poslove i spoljnu trgovinu Aleksandar Stab.

“Situacija je tako teška da će to u suštini biti glasanje za članstvo u evrozoni “, rekao je Stab u intervjuu za finsku televiziju MTV 3.

Papandreuova većina u parlamentu spala je na samo tri zastupnika viška, a zbog mjera štednje zbog kojih će zemlja 2012. biti u četvrtoj godini recesije, pala je i popularnost njegove vlade.

Lideri eurozone saglasili su se prošle sedmice da daju Grčkoj drugi paket pomoći od 130 milijarde eura uz otpis 50 odsto duga.

izvor: bankamagazine.hr/capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *