Svjetski dan štednje – 31.10.

Dodajte komentar

U Crnoj Gori se danas obilježava 31. oktobar, Dan štednje.

Centralna banka Crne Gore (CBCG) i komercijalne banke povodom Dana štednje organizuju akciju Nedjelja štednje, u okviru koje će, djeci rođenoj od 31. oktobra do 6. novembra, biti poklonjeno po 400 EUR.

Svjetski dan štednje ustanovljen je 31. oktobra 1924. godine na skupu bankara iz oko 25 zemalja svijeta u Milanu, koji su osnovali Međunarodni institut za štednju. Dan štednje od tada obilježavaju, prije svega, banke i finansijske institucije.

Štednja uopšteno znači čuvanje i odlaganje materijalnih dobara i novca, na primjer ulaganjem u banku ili u penzijski fond.

Zbog njenog velikog značenja za društvo svaka zemlja vodi brigu o štednji, osniva za to posebne ustanove, različitim mjerama podstiče stanovništvo da štedi i brine se da uštede budu racionalno iskorišćene. Posebno je rasprostranjena štednja novca i to ulaganjem u banke.

Gomilanjem mnogobrojnih sitnih štednih uloga prikupljaju se veliki novčani iznosi, koji se mogu iskoristiti za postizanje krupnih ekonomskih ili drugih društvenih ciljeva.

U širem smislu, štednja znači smanjenje troškova. Za razliku od investicije koja je takođe ulaganje novca, štednja nema elemente rizika.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *