MFI: Nastavljen opadajući trend

Dodajte komentar

Mikrokreditne finansijske institucije (MFI) odobrile su u avgustu kredite od oko 34,7 miliona EUR, što predstavlja nastavak opadajućeg trenda, pokazuju podaci Centralne banke Crne Gore (CBCG).

Iznos ukupno odobrenih kredita MFI je u odnosu na jul smanjen 3,1 odsto, odnosno 30,1 odsto u poređenju sa avgustom prošle godine.

Aktiva MFI na kraju avgusta iznosila je 46,7 miliona EUR i bila je 2,5 odsto niža nego u julu. Aktiva je na godišnjem nivou smanjena 27,8 odsto.

U Crnoj Gori posluje pet MFI – Agroinvest, Altermodus, Montenegro Investment Credit, Ozmont i Klikloan.

MFI odobravaju namjenske kredite građanima i kompanijama za realizaciju razvojnih projekata, a mogu se baviti i ulaganjem u kratkoročne hartije od vrijednosti i pružati usluge savjetnika i finansijskog lizinga.

MFI korisnicima može odobriti kredit manji od desetine njenog kapitala, a najviše tri hiljade EUR građaninu koji se kod nje prvi put zadužuje, pod uslovom da nijedan naredni koji mu odobri ne bude vrijedniji od osam hiljada.

Kompaniji i preduzetniku koji prvi put koristi kredit odobrava se najviše pet hiljada EUR, a narednog puta do 20 hiljada.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *