Forbes: ‘Hrvatska u EU: Katastrofa koja čeka da se dogodi’

Dodajte komentar

“Krajem 19. stoljeća neko je Bismarcka pitao što bi moglo izazvati idući veliki evropski rat. ‘Neka prokleta stvar na Balkanu’, precizno je odgovorio. Danas, događaji u toj regiji nisu ništa manje dosljedni ako se prisjetimo da je Grčka, koja sada trese svjetska tržišta, takođe balkanska država”, uvod je kojim ugledni časopis Forbes započinje pozamašan članak u kojem između ostalog objavljuje sljedeću tvrdnju: “Hrvatska u EU: Katastrofa koja čeka da se dogodi”.

Ako Hrvatska ne počisti vlastito dvorište prije ulaska u Evropsku uniju, još jedna “šepajuća ekonomija” postaće uteg za Brisel i tako povećati problem koji već postoji – piše američki časopis.

U tekstu se navodi da je s približavanjem 2013. godini sve više pažnje usmjereno ka hrvatskim ekonomskim problemima, a podsjeća se i na upozorenje guvernera Hrvatske narodne banke Željka Rohatinskog da treba smanjiti rashode da bi se izbjegao ekonomski kolaps.

“Evropa i Amerika su u Hrvatsku tokom protekle decenije uložili skoro milijardu evra za reforme, a ništa nije napravljeno”, piše “Forbs” i zaključuje da bi se MMF u slučaju hrvatske krize našao u problemu, a to je da li dozvoliti bankrot Hrvatske ili nastaviti sa finansiranjem “pohlepnih političara”.

“Ulazak Hrvatske u EU u najboljem je slučaju šansa za ubrzavanje promjena. Promjenu režima treba podržati svim sredstvima ako je ona moguća. Ako nije moguća, mašite im evropskom ‘mrkvom’ kako biste dobili barem neke opipljive rezultate”, piše komentator.

Autor zaključuje da je Hrvatska “dramatičan dokaz” da je u pitanju više od integriteta same zemlje ili korporacije.

“Puno više toga je na kocki. Postoji osjetljiva globalna ravnoteža u svijetu. Ako zemlje kao što je Hrvatska igraju veliku ulogu na međunarodnoj sceni bez čvrstih antikorupcionih inicijativa, ravnoteža će nestati”, zaključio je komentator.

izvor: business.hr/capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *