Samo 20 posto Hrvata ima osiguranu imovinu

Dodajte komentar

U prvih devet mjeseci 2011. godine, 272 718 građana Hrvatske imalo je polisu osiguranja svoje imovine, rečeno je na radionici za hrvatske novinare u Belom Manastiru koju je organiziralo Croatia osiguranje.

Croatia osiguranje inicijator je ideje isplate penzija iz drugog i trećeg stuba penzijske reforme preko osiguravajućih društava i penzionih fondova, a građani time dobijaju mogućnost izbora gdje će i uz koju naknadu raspolagati svojom dodatnom penzijom, saopšteno je u četvrtak iz CO-a. 

“U EU građani na raspolaganju imaju pored osiguranja i penzionih fondova i mogućnost isplate preko banaka i privatnih firmi”, naglasila je Veronika Šapina-Pezelj, direktorica Croatia osiguranje dobrovoljnog penzijskog društva, na radionici za hrvatske novinare u Belom Manastiru na kojoj je glavna tema bila osiguranje imovine.

U obveznim penzijskim fondovima danas je 1,58 miliona članova koji imaju 40 milijardi kuna vrijednu imovinu. U trećem je dobrovoljnom stubu 187.000 članova koji raspolažu sa 1,9 milijardi kuna ukupne imovine.

Takođe,  prema posljednjim podacima Hrvatskog ureda za osiguranje u prvih devet mjeseci 2011. godine 272.718 građana Hrvatske imalo je polisu osiguranja imovine svog kućanstva.

Drugim riječima, to znači da ako je riječ o kućanstvima od prosječno tri člana, manje od 20 posto Hrvata ima osiguranu svoju imovinu.

Istodobno, neke statistike britanskih osiguravatelja pokazuju da oko 78 posto Britanaca osigurava svoj dom od raznih rizika i opasnosti koje mu prijete.

„Sve to pokazuje da moramo još poraditi na edukaciji i podizanju svijesti o osiguranju vlastite imovine“, naglasio je Drago Klobučar, direktor Sektora za osiguranje imovine CROATIA osiguranja.

Zanimljivo je napomenuti kako  su osiguranja zdravlja i imovine jedina osiguranja koja su rasla i u krizi, a stručnjaci procjenjuju da će isto biti i u budućnosti posebno s povećanjem standarda nižeg i srednjeg sloja građana.

izvor: bankamagazine.hr

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *