Osnaženo žensko preduzetništvo osnova za budući razvoj

Dodajte komentar

Ekonomska aktivnost žena i žensko preduzetništvo predstavljaju značajan mehanizam ublaživanja efekata globalne finansijske krize i osnovu budućeg privrednog razvoja, poruka je prvog dana konferencije Invest for the Future, koja se održava u Zagrebu.

Iz Privredne komore Crne Gore (PKCG), saopštili su da se preko 170 učesnika, većinom preduzetnica, iz osam zemalja regiona, Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Turske i Grčke, okupilo da daju podršku ženskom preduzetništvu i to učenjem, umrežavanjem i zarađivanjem.

“Pored standardnih panela sa interesantnim izlagačima, u okviru konferencije su organizovani susret za razmjenu kontakata, kao i izložbeni prostor za prodaju proizvoda”, rekli su iz PKCG. Konferenciji prisustvuju i preduzetnice iz Crne Gore, članice Odbora za žensko preduzetništvo PKCG, koje su prisutne upoznali sa izazovima poslovnih žena u Crnoj Gori.

*************

Prema podacima Agencije za privredne registre, žene upravljaju sa 6.700 malih i srednjih i 16 velikih preduzeća u Srbiji.

Žena se za samostalni rad odlučuje u različitim dobima a najranije počijnu one koje potiču iz porodica u kojima je već postojala zanatijska ili tradicija slobodne profesije pa osnove obrasca preduzetničke kulture su usvojile kroz socijalizaciju (istraživanje profesora sociologije, Slobodanke Marković na Novosadskom univerzitetu).

Kada reše da se osamostale obično su to delatnosti poput trgovine ili usluge (knjigovodstvo, škole stranih jezika, ketering) tj. Poslovi koje su već ranije radile.

Žene koje ulaze u biznis su obrazovane, spremne da i dalje uče ali vrlo retko rizikuju i zato se i zadržavaju u malom biznisu.

Treba kreirati povoljan poslovni ambijent i okruženje za razvoj ženskog preduzetništva, promovisati rodne ravnopravnosti i jednake mogućnosti za učestvovanje u privredi i omogućiti ženama učestalost u procesima ekonomskog odlučivanja.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *