Erste Group u devet mjeseci s gubitkom od 973 mil. eura

Austrijska banka Erste Group saopštila je u petak da je u devetomjesečnom razdoblju zaključno s krajem septembra zabilježila neto gubitak od 973 miliona eura zbog dužničke krize u eurozoni i problema u poslovanju u istočnoj Evropi.

U istom razdoblju lani banka je ubilježila neto dobit od 633,8 miliona eura.

U Erste-u navode da su rezultate pritisnuli otpisi goodwilla u Mađarskoj i Rumuniji, dodatne rezervacije za rizike u Mađarskoj i revalorizacija portfelja CDS-a.

Neto prihodi od kamata uvećani su u posmatranom razdoblju za 0,9 posto na 4,13 milijardi eura. Neto prihodi od naknada i provizija smanjili su se za 1,3 posto na 1,35 milijardi eura. Neto dobit od trgovanja oštro je pala zbog oscilacije vrijednosti CDS portfelja, te je iznosila samo 37,4 miliona eura u odnosu na 290,4 miliona eura u istom razdoblju lani.

Operativna dobit smanjila se za 8,8 posto na 2,63 milijarde eura.

Troškovi pokrivanja rizika uvećani su za 17 posto na 1,86 milijardi eura, ponajprije zbog dodatnih rezervacija za rizike u Mađarskoj, stoji u saopštenju.

U poslovanju u Hrvatskoj banka je u razdoblju od januara do septembra povećala operativnu dobit za 7,7 posto, na 152,4 miliona eura. Neto dobit u hrvatskom poslovanju porasla je za 44,3 posto, na 37,6 miliona eura.

Izvršni direktor Andreas Treichl naglasio je prilikom predstavljanja rezultata da je banka smanjila izloženost CDS-ovima s 5,2 milijarde eura na kraju septembra  na 300 miliona eura na dan 27. oktobra. Naglasio je takođe da u idućim danima namjerava zatvoriti taj portfelj.

U Ersteu su potvrdili prognozu o cjelogodišnjem neto gubitku u rasponu od 700 do 800 miliona eura. Očekuju takođe da će se troškovi pokrivanja rizika u ovoj godini povećati na 2,3 milijarde eura.

Izvršni direktor banke Andreas Treichl naglasio je usmjerenost banke na “istočni dio Evropske unije”. “Nedavna zbivanja samo su potvrdila to uvjerenje”, kazao je.

Procijenio je takođe da će banci biti potrebno oko 750 miliona eura dodatnog kapitala kako bi ispunila zahtjeve evropskog bankovnog regulatora o stopi adekvatnosti kapitala (Core Tier 1) od 9,0 posto.

izvor: bankamagazine.hr

Check Also

Komercijalne banke do 1. avgusta moraju da izaberu revizore

Komercijalne banke do 1. avgusta moraju da izaberu svoje revizore koje će angažovati na procjeni …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *