Uhapšen bivši direktor Goldman Sachs-a

Bivši direktor Goldman Sachsa Rajat Gupta uhapšen je danas pod optužbom za trgovanje po povlašćenim informacijama i on je najugledniji korporativni čelnik koji je optužen u operaciji FBI-a protiv te vrste korupcije.

FBI je saopštio da se Gupta predao agentima u svom domu u Connecticutu te da je prevezen u ured FBI-a u New Yorku gdje je službeno uhapšen pod optužbom povezanom sa slučajem njegovog prijatelja Raja Rajaratnama, milijardera koji je bio na čelu hedge fonda. Gupta je optužen da je Rajaratnamu odao povjerljive informacije o Goldman Sachsu i Procter and Gambleu. Guptin advokat optužbe je nazvao potpuno neutemeljenima. 

Rajaratnam, koji se našao u središtu jednog od najvećih slučajeva berzanskog trgovanja po povlašćenim informacijama u istoriji, osuđen je na 11 godina zatvora ovoga mjeseca. To je najduža zatvorska kazna u istoriji berzanskog  trgovanja po povlašćenim informacijama koja je kulminacija višegodišnjeg savezne istrage o korupciji na berzi dionica. Rajaratnamov slučaj otkrio je tamnu stranu poslovanja hedge fondova, u koju se dugo sumnjalo.

Rajaratnam, koji je vodio fond Galleon Management, u maju je proglašen krivim po 14 tačaka optužnice za urotu i prevaru s vrijednosnim papirima zbog ilegalne upotrebe povlašćenih informacija u trgovini dionicama, uključujući dionice Goldman Sachsa, Googlea, Hiltona i Intela. Trgovanjem je ostvaren profit ili izbjegnut gubitak od 72 miliona dolara, procijenilo je tužilaštvo.

izvor: poslovni.hr

Check Also

EBRD usvojila novu strategiju za Crnu Goru za period 2021-2026.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), usvojila je novu strategiju za Crnu Goru za …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *