Deloitte: Agrokor najveća, T-HT najprofitabilnija kompanija u Adria regiji

Dodajte komentar

Prvu poziciju na regionalnoj ljestvici kompanija prema prihodima od prodaje zauzela je Agrokor grupa, a T-HT grupa je najprofitabilnija firma regije, pokazuje najnovija Deloitteova lista Adria Top 100, saopšteno je iz spomenute agencije.

Adria Top 100 je ranking vodećih firmi u Adria regiji, među kojima se plasirala 31 hrvatska kompanija.

Treću godinu za redom Agrokor je, s 3,638 milijardi eura prihoda prva firma na listi, a među deset najvećih u Adria regiji nalaze se još dvije hrvatske, INA (2. mjesto, s 3,55 milijardi eura) i HEP grupa (5. mjesto, s 1.678 milijardi eura).

Kada se posmatra geografska segmetnacija Slovenija ima najveći broj predstavnika, njih čak 36, a poslije Hrvatske po broju firmi slijedi Srbija s 19 tvrtki, BiH s osam firmi, Makedonija sa četiri te Crna Gora sa svega dvije. 

Ukupno gledano, 100 najvećih regionalnih firmi ostvarilo je rast prihoda od 10 posto, dok su hrvatske kompanije na listi rasle po nešto nižoj stopi rasta od 3 posto.

Dvije trećine firmi na listi ostvarilo je rast prihoda i rast dobiti, dok je u Hrvatskoj to slučaj s 45 posto preduzeća. Najveći porast prihoda, od 26%, u Adria regiji ostvarile su proizvodne firme, koje je u 2009. snažno pogodila kriza, te su tada imale pad prihoda od 24 posto. Ovaj rast u biti predstavlja oporavak proizvodnog sektora.

izvor: bankamagazine.hr

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *