Cijene stanova u Crnoj Gori pale za petinu

Dodajte komentar

Cijene prodatih stanova u Podgorici ove godine prosječno su bile niže za petinu, dok svega 14,3 odsto agencija za promet nekretnina navode da se cijena stanova koje su one prodale nije mijenjala u odnosu na prethodnu godinu, pokazuju rezultati ankete Centralne banke Crne Gore CBCG, koja je sprovedena na uzorku od 25 najvećih agencija koje su odgovarale na pitanja iz upitnika.

“Samo jedna agencija je prijavila rast prometa od 15 odsto u odnosu na prošlu godinu, 23,8 odsto ispitanih agencija je navelo da je imali isti promet na godišnjem nivou, dok je 61,9 odsto agencija zabilježilo pad prometa, koji je prosječno iznosio 35 procenata“, saopšteno je iz CBCG.

U CBCG ističu da se ekonomska kriza, spor oporavak potrošnje domaćinstava i usporena kreditna aktivnost doprinijeli dugoročnoj stagnaciji na tržištu nekretnina, što je dovelo do stečaja nekoliko agencija, dok su pojedine preorijentisale svoju djelatnost.

“Cijene usluga agencija su ostale na nivou prošlogodišnjih u slučaju polovine anketiranih, dok je ostatak snizio cijene od 10 do čak 50 procenata, precizirano je u saopštenju Centralne banke.

Objašnjeno je da su klijenti ove godine uglavnom nudili između 800 do 1.500 eura po kvadratu, ali su kupoprodajni ugovori najčešće sklapani u rasponu od 1.100 do 2.000 eura po kvadratu.

“Skoro polovina klijenata je bila zainteresovana za novogradnju na periferiji, nešto više od četvrtinu za novogradnju u centralnim djelovima gradova, dok je najmanje zainteresovanih bilo za starogradnju na periferiji“, navedeno je u saopštenju.

Što se tiče očekivanja agencija, većina očekuje rast cijena nakretnina naredne godine.
Oko 62 odsto ispitanih agencija smatra da će cijene nekretnina u narednoj godini rasti 10 do 20 odsto, dok 14,3 odsto smatra da će cijene stagnirati.

Ostatak anketiranih agencija očekuje pad cijena nekretnina do 20 procenata.

izvor: CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *