CBCG: Kamatna stopa pala na 9,7 odsto

Prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na odobrene kredite, koja obuhvata sve njihove troškove, u avgustu je pala 0,02 procentna poena u odnosu na jul i iznosila je 9,7 odsto.

Prema podacima iz Biltena Centralne banke Crne Gore (CBCG), prosječna ponderisana nominalna kamatna stopa u avgustu je oslabila 0,01 procentni bod na 9,06 odsto.

Kamatne stope na kredite odobrene građanima u avgustu nijesu mijenjale vrijednost, pa je efektivna iznosila 10,18 odsto, a nominalna 9,48 odsto.

Efektivna kamatna stope na kredite odobrene preduzećima u avgustu je pala 0,04 procentna poena na 9,33 odsto, dok je nominalna bila 0,01 procentni bod niža i iznosila je 8,74 odsto.

Prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na depozite u avgustu je oslabila 0,07 procentnih poena i iznosila je 3,09 odsto.

Kamatna marža, odnosno razlika između kamatnih stopa za kredite i depozite, iznosila je 6,61 procentni poen. Kamatna marža za građane iznosila je 6,66 procentnih bodova, a za preduzeća 6,73 procentna poena.

Efektivna kamatna stopa na depozite građana u avgustu je iznosila 3,52 odsto, a za preduzeća 2,6 odsto.

Check Also

Američke banke premašile prognoze

Iz četiri najveće banke u Sjedinjenim Američkim Državama ove nedjelje je saopšteno da su imale …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *