Todorićev trgovački holding biće na Londonskoj berzi

Dodajte komentar

Vlasnik Mercatora trebao bi biti holding u kojem je Agrokor većinski vlasnik i kao kapital unosi Konzum, a partneri 600 mil. eura, piše Poslovni dnevnik.

Kad je u julu Ivica Todorić, obilježavajući žetveni ručak u Belju, najavio da je “osigurao dvije milijarde eura” te da će Agrokor uskoro saopštiti “velike vijesti”, nikome od prisutnih nije bilo jasno što se događa. Todorić je bio pun samopouzdanja iako je propao natječaj za kupovinu Mercatora, a antimonopolna agencija stavila blokadu na Agrokorov ulazak u Sloveniju.

Ovih je dana stvar puno jasnija: Agrokor je na sveopće iznenađenje u susjednoj državi ponudu za 50,03 posto Mercatora ovaj put predao kao dio konzorcija, i to s najvećim svjetskim igračima: Svjetskom bankom, EBRD-om i bankom JP Morgan.

Iako su tamošnji mediji tjednima kalkulirali kako će Todorića u novom pokušaju za preuzimanje Mercatora kreditirati desetak poslovnih europskih banaka, u Agrokoru su aranžman sa Svjetskom bankom, EBRD-om i JP Morganom čitavo vrijeme skrivali kao zmija noge.

Još se ljetos šuškalo da u Agrokorovu tornju sjedi nekoliko predstavnika JP Morgana koji snimaju situaciju, a tek je sad jasno i zašto. Jasno je i da se Ivica Todorić čitavo ljeto vrlo pritajeno i vrlo ozbiljno ponovno pripremao za operaciju Mercator.

Ponuda koju vlasnik Agrokora ovaj put nudi Slovenicma je ista kao proljetos (221 euro po dionici), no struktura ponude bitno je drukčija.

Transakcija je vrijedna 832 milijuna eura, s tim da će Agrokorovi partneri 600 milijuna eura uložiti u dionički kapital (equity), dok će ostatak biti kredit.

Konkretno, vlasnik Mercatora bi, prema Todorićevu planu, trebao postati novoosnovani trgovački holding u kojem će Agrokor biti većinski vlasnik (kao kapital unosi Konzum), dok će ga strani financijski partneri (EBRD, IFC – investicijska tvrtka Svjetske banke te investicijski fond JP Morgan One) dokapitalizirati sa 600 milijuna eura. Tek manji dio transakcije, nešto više od 200 milijuna eura, odnosi se na zaduživanje.

“Deal” s inozemnim financijskim partnerima dogovoren je na pet godina.

Iz pouzdanih izvora doznajemo da dio plana podrazumijeva i izlistavanje novooformljenoga trgovačkog holdinga na Londonskoj burzi. Holding u Agrokoru već ocjenjuju najvećim maloprodajnim lancem na potezu od Poljske do Turske.

U Sloveniji su prema pisanju medija ostali zatečeni Agrokorovim nastupom s obzirom na to da se stalno spekuliralo kako će Todorićev koncern osigurati sindicirani kredit i brže-bolje dugove prebaciti na Mercator.

I dok je ovo prvi Agrokorov posao s IFC-om i fondom JP Morgan One, ulazak EBRD-a u koncernov “equity” prvi se put dogodio 2006. godine.

Tada je EBRD za 110 milijuna eura preuzeo 8,33 posto dionica Agrokora, a prihodi koncerna bili su 12,6 milijardi kuna.

Članice novog holdinga uz Konzum i Mercator bit će i sva Agrokorova maloprodaja u regiji (Idea u Srbiji, Konzum u BiH).

Ako se ostvare Todorićevi planovi, zajednički će holding biti težak više od 5,6 milijardi eura prihoda (ili više od 40 milijardi kuna). Inače, ponude za Mercator u ponedjeljak su uz Agrokor i partnere predala i tri fonda: Mid Europa, Warburg Pincus i TPG, a svi po dionici nude manje od 160 eura.

Dušan Zorko, direktor Pivovarne Laško, u četvrtak je za list Delo izjavio da je iznenađen slabim odazivom za Mercator.

izvor: poslovni.hr

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *