Srbija: U narednih godinu dana najbolje je štedjeti u dinarima

Dodajte komentar

Štednja u bankama je jedina investicija koja na rok od godinu dana garantuje gotovo sigurnu zaradu. Zarada od takvog investiranja je veća u slučaju dinarske štednje jer su i kamate veće, a bar do izbora se očekuje stabilan kurs.

Investicioni fondovi, ali i ulaganja na berzi dugoročno mogu biti isplativa, a za one sa više novca kupovina nekretnine može biti dobro rešenje.

Štednja dinara
ISPLATIVO Kamate na oročavanje dinara na 12 meseci su čak do 12 odsto na godišnjem nivou. Ova štednja ne podleže porezu na dobit, plus sve procene su da će dinar biti stabilan do maja kada se očekuje održavanje parlamentarnih izbora. Primera radi ko sada oroči 500.000 dinara, za godinu dana može da bude u plusu 60.000 dinara. Bez obzira čak i na mogućnost visoke inflacije 60.000 dinara je pristojna zarada.

Štednja evra
SIGURNO Ovo je omiljeni način investiranja u Srbiji. Kamate na uloge oročene na godinu dana su maksimalno do šest odsto. Klijenta ne zanima uticaj inflacije i kursa jer polaganje deviza garantuje miran san. Zarada je u odnosu na štednju dinara dosta manja. Na položenih 5.000 evra, za godinu dana je čist profit maksimalno 270 evra, što je skoro upola manje od onoga što donose depoziti u dinarima.

Investicioni fondovi
RIZIČNO Ovaj način investiranja je ušao u Srbiju dosta kasno – tek 2007. i zbog ekonomske krize za sada uopšte nije zaživeo. Većina fondova beleži gubitke iako u ovom slučaju stručnjaci ulažu umesto vas. Idealno tipski fondovi godišnje mogu da donesu zaradu od 20 do 30 odsto, ali u narednih par godina sa ovakvim ekonomskim okruženjem takva zarada nije realna.

Berza
DUGOROČNO Brokeri kažu da na berzu treba ulagati samo ako vam uloženi novac nije neophodan za rešavanje tekućih troškova. Na duže staze od tri do pet godina brokeri kažu da se može očekivati dobitak od tridesetak odsto i da je naročito interesantno kupovati akcije koje država besplatno deli građanima. Ipak, domaće tržište hartija od vrednosti je veoma plitko, pa se niko ne usuđuje da prognozira buduća dešavanja.

Nekretnine
KAPITAL Za 50.000 evra u Beogradu može da se kupi stan površine od oko 35 kvadratnih metara, koji kasnije može da se izdaje za oko 200 evra mesečno. To znači da kasnije, kroz kiriju, može da se zaradi 2.400 evra za godinu dana. Takođe, očekivanja su da će se po isteku krize cene stanova opet vratiti na nivo iz 2007, pa bi eventualna prodaja tog stana mogla da donese dodatnu zaradu.

izvor: 24sata.rs

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *