Nouriel Roubini i dalje strahuje od recesije

Dodajte komentar

I dok smo još do prije mjesec dana svi brujali o novoj recesiji koja će pogoditi svijet do kraja godine – hrpa solidnih ekonomskih podataka (prvenstveno iz SAD-a) na kratko je utišala pesimiste, no zato je tu Roubini…

Nouriel Roubini nije previše optimističan, što nas i nije baš previše iznenadilo. Jedan od najpoznatjih svjetskih ekonomista u razgovoru za Adelaide Now  (Roubini gostuje na jednoj konferenciji u Australiji) kaže kako i dalje postoji jako velika vjerovatnoća da će nas (svijet) u idućih 12 mjeseci pogoditi nova snažna recesija.

“Vjerujem da postoji velika vjerovatnoća, veća od 50 posto, da će razvijene privrede u idućih 12 mjeseci pogoditi nova recesija. Ako pogledamo situaciju u SAD-u, Eurozoni i Velikoj Britaniji – šanse za novu recesiju su značajne. Nazivali mi to recesija s dvostrukim dnom, nastavak prve recesije ili druga recesija – to nije bitno”, rekao je Roubini.

On baš poput drugih analitičara kaže kako ključ svih trenutnih problema leži u Evropi odnosno rješavanju evropske dužničke krize.

“Ako se pitamo hoće li recesija u naprednim privredama biti blaga ili snažna – odgovor na to pitanje leži u eurozoni. Ako eurozona može kontrolisati svoju krizu, onda će nova recesija biti blaga. Ali ako situacija u Evropi postane ‘neuredna’ s bankrotima velikog broja država, napuštanjem eurozone ili potpunim raspadom evropske monetarne unije – taj će šok biti jednak, ako ne i veći od raspada Lehaman Brothersa 2008. godine u SAD-u”, tvrdi Roubini.

A kao da ove crne prognoze nisu dovoljne, Roubini kaže kako i golemoj kineskoj ekonomiji prijeti dramatično usporavanje rasta zbog “prevelikih ulaganja” koja danas čine više od 50 posto kineskog BDP-a.

“Prevelike investicije u posljednjih 60 godina dovešće do dramatičnog usporavanja kineske ekonomije”, dodaje Roubini i kaže kako bi se to moglo dogoditi već za dvije do tri godine.

Ekonomsko crnilo i dalje vlada svijetom Dr. Dooma…

izvor: poslovnipuls.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *