CBCG: Odobrenih kredita 1,3 odsto manje

Dodajte komentar

Ukupno odobreni krediti na kraju avgusta iznosili su dvije milijarde EUR, 1,3 odsto manje nego u julu, odnosno 12 odsto niže u odnosu na isti mjesec prošle godine, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

Odnos između kredita i depozita u avgustu je poboljšan u odnosu na prethodni mjesec, pa je na jedan EUR uložen u banke dolazilo 1,06 EUR kredita. Taj odnos je bio bolji nego u istom mjesecu prošle godine, kada je iznosio 1,22 EUR.

Odnos kredita i depozita, povećanih za ukupne uzete pozajmice, na kraju avgusta je iznosio 0,81 i poboljšan je u odnosu na jul, kao i u odnosu na avgust prošle godine, navodi se u novom Biltenu CBCG.

U strukturi odobrenih kredita, pozajmice privredi i stanovništvu činile su 93,2 odsto, dok se preostalih 6,8 odsto odnosilo na finansijske institucije, neprofitne kao i organizacije u javnom vlasništvu.

Ukupni depoziti su na kraju avgusta na mjesečnom nivou porasli 2,8 odsto na oko 1,88 milijardi EUR. U odnosu na isti mjesec prošle godine, depoziti bilježe rast od 1,2 odsto.

Oročeni depoziti činili su 59,3 odsto ukupnih. U njihovoj strukturi najveće učešće imali su oni ročnosti od tri mjeseca do jedne godine, 32,3 odsto. Depoziti oročeni do tri mjeseca činili su 13,2 odsto ukupnih.

Ukupni depoziti stanovništva porasli su u odnosu na jul 1,7 odsto veći na 1,02 milijarde EUR, dok su u poređenju sa istim periodom prošle godine bili 12,8 odsto veći.

U ročnoj strukturi depozita stanovništva na one po viđenju odnosilo se 32,8 odsto, a 67,2 odsto na oročene.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *