Berzama zemalja u razvoju prijeti panika

Dodajte komentar

Berze na tržištima u razvoju od početka su godine na tržišnoj kapitalizaciji izgubile frapantnih 30 milijardi dolara pa ne čudi što je podatak Standard Chartereda da su u nedjelji koja je prethodila 19. oktobru ostvarile rast od 667 miliona dolara izazvao oduševljenje.

Za prošlonedjeljni rast dionica izlistanih na berzama zemalja u razvoju, koji je bio prvi u više od tri mjeseca, najzaslužniji su institucionalni investitori i fondovi, piše Financial News.

Međutim, niz analiza obavljenih prošle sedmice sugeriše da tržištima kapitala zemalja u razvoju ne predstoji nimalo svijetla budućnost, a najcrnije prognoze iznijeli su analitičari francuskog Société Généralea.

Oni su u bilješci koju su klijentima dostavili u petak upozorili da su u posljednja 24 sata uočili poteze koji sugerišu da se tržišta u razvoju “prebacuju u panični način ponašanja”, pri čemu su posebno izdvojili tržišta u Indoneziji, Poljskoj, Turskoj i nama susjednoj Mađarskoj.

Iz Deutsche Banke su pak upozorili kako će 54 posto industrijskih kompanija iz zemalja u razvoju ove godine doživjeti pad stvarnih zarada te da kompanije s tržišta u razvoju “previše investiraju i razrjeđuju povrate na gotovinu”.

Još jedan signal da se finansijskim tržištima zemalja u razvoj spremaju problemi stigao je iz Royal Bank of Scotlanda koji je objavio da odustaje od pokretanja odjela investicionog bankarstva u jednoj od najvećih zemalja u razvoju – Brazilu.

izvor: business.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *