Slovačka uvodi porez bankama

Dodajte komentar

Slovačke banke plaćaće od naredne godine poseban porez u visini od 0,4 odsto odabranih pasiva i to u specijalni krizni fond za bankarski sektor.

Slovačka vlada očekuje od tog poreza godišnji priliv od oko 83 miliona evra.

Za taj predlog, bez obzira na nedavni pad vlade i krizu koju bi trebalo da okončaju tek vanredni izbori 10. marta, glasale su sve stranke i usvojen je većinom od 144 glasa u jednodomnom parlamentu od 150 poslanika.

“Banke su specifične u odnosu na preduzeća po tome što posluju sa tuđim novcem. Kada padne banka to nije samo problem njenih vlasnika već i klijenata i poreskih obveznika”, kazao je odlazeći ministar finasija Ivan Mikloš.

Susedna Češka koja je isto kao Slovačka tokom tranzicije sanirala banke o trošku poreskih obveznika a zatim ih čiste prodala stranim vlasnicima ne razmišlja o uvođenju takvog poreza. Češki premijer Petr Nečas objasnio je da se plaši da strane banke zbog poreza ne bi više osnivale banke-ćerke u Češkoj kao sada, već samo svoje filijale.

Bankarski porez je naišao i u Slovačkoj na veliki otpor bankarskog sektora a banke su upozorile da će odliv tog novca u specijalni fond za pomoć bankama u slučajevima neke nove krize osetiti na svojoj koži klijenti, jer će im poskupeti provizije i plaćanja za usluge banke.

Takav porez uvele su već neke članice Evropske unije, recimo Francuska, Nemačka, Austrija ili Mađarska.

Slovačka bankarska asocijacija protestovala je i zbog toga što je novi slovački porez osim Mađarske najviši u celoj EU.

izvor: kamatica.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *