Banke i fondovi otpisuju grčki dug

Dodajte komentar

Privatni povjerioci trebali bi otpisati 60 posto grčkog duga, složili su se ministri finansija eurozone uoči nedjeljnog summita. Grčki javni dug sada iznosi preko 350 milijardi eura, što je 162 posto BDP-a te članice eurozone.

Ministri finansija eurozone zatražit će od privatnih banaka i investicionih fondova da otpišu veliki dio potraživanja od Grčke, izjavio je Jean-Claude Juncker.

“Složili smo se oko potrebe znatno većeg doprinosa privatnog sektora u spašavanju Grčke”, izjavio je Juncker u Bruxellesu, gdje se u subotu održava sastanak ministara finansija 27 zemalja članica EU-a.

Sastanak ministara financija samo je jedan u nizu koji se održavaju ovih dana kako bi se dogovorilo sveobuhvatno rješenje za dužničku krizu u eurozoni. U petak popodne sastali su se ministri financija eurozone, u subotu navečer sastat će se njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy.

U nedjelju će se održati dva summita – najprije skup svih 27 zemalja članica, a zatim samo šefova država ili vlada 17 zemalja eurozone. Svi ti pripremni sastanci trebali bi omogućiti donošenje dalekosežnih odluka na novom summitu eurozone u srijedu navečer.

Ministri financija eurozone u petak su donijeli načelnu odluku o isplati šestog obroka od osam milijardi eura Grčkoj koji je dio paketa pomoći u iznosu od 110 milijardi eura dogovorenog u svibnju 2010. Odobrenje je dano nakon što je grčki parlament prihvatio nove drakonske mjere štednje i šesti obrok paketa pomoći trebao bi biti isplaćen do polovice studenog.

Puno veći posao predstoji na drugom paketu pomoći Grčkoj koji je dogovoren 21. srpnja ove godine. Taj paket ukupno je težak 159 milijardi eura, od čega je 109 milijardi javnog novca, a 50 milijardi od privatnog sektora, banaka i investicijskih fondova. Tada je privatni sektor pristao na otpis 21 posto svojih potraživanja, što se sada pokazuje nedostatnim.

Prema izviješću EU-a, Međunarodnog moneternog fonda i Europske središnje banke, koje je u petak predstavljeno ministrima financija eurozone, privatni vjerovnici trebat će pristati na otpis 50 ili 60 posto svojih potraživanja. Prema izviješću o održivosti grčkog duga, privatni vjerovnici trebali bi otpisati 60 posto svojih potraživanja kako bi se grčki javni dug do 2020. godine smanjio na 110 posto BDP-a.

Grčki javni dug sada iznosi preko 350 milijardi eura, što je 162 posto BDP-a te članice eurozone.

izvor: Hina

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *