Za KAP potreban treći partner

Dodajte komentar

Sergej Šojgu, ministar za vanredne situacije, civilnu odbranu i otklanjanje posljedica elementarnih nepogoda Rusije, izjavio je nakon sastanka sa crnogorskim ministrom za inostrane poslove Milanom Roćenom da bi situacija u podgoričkom Kombinatu aluminijuma (KAP) mogla biti riješena tako što će biti uključen treći partner.

Ruski ministar Šojgu nije rekao ko bi mogao biti treći partner koji bi izbavio KAP iz problema, ali je istakao da je sa ministrom Roćenom razgovarao o tri moguća modela za izlazak KAP-a iz trenutne situacije.

Šojgu i Roćen su nakon petog zasjedanja Međunarodnog komiteta za trgovinu, ekonomsku, naučnu i tehničku saradnju potpisali protokol u kojem je posebna tačka posvećena KAP-u, a obojica ministara saglasni su da Rusija i Crna Gora imaju odličnu osnovu za nastavak saradnje.

Ministar Šojgu podsjetio je da su ruske kompanije dosad uložile 300 miliona evra u KAP koji nije ostao imun na veliku svjetsku ekonomsku krizu.

“Moram da kažem da sada postoje tri varijante rješavanja problema i sve tri varijante su apsolutno ostvarive uključujući varijantu privlačenja treće strane. U protokolu koji smo potpisali postoji tačka koja kaže da treba naći rješenje za taj problem”, rekao je novinarima ministar Šojgu i dodao da bi uloga Rusije i uloga Crne Gore u tom problemu trebalo da bude svedena na minimum.

Prema riječima crnogorskog ministra Roćena, problem KAP-a treba riješiti na obostrano zadovoljstvo.

“Znam da se u javnosti stvara slika da je sav teret bio prebačen na Vladu Crne Gore. Ministar Šojgu je pomenuo tri varijante rješavanja problema, ali nismo do detalja razgovarali o sadržaju tih rješenja. Jednostavno, Vlada s jedne strane, i ruski partner s druge strane, pokušaće što je prije moguće da dođu do novog rješenja bez obzira o kojoj se varijanti radi”, rekao je Roćen.

Ministri najavljuju formiranje dvije radne grupe za turizam i energetiku, kao i o mogućnosti da Crna Gora postane dio ruskog “Gasproma”.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *