SAD: Banke prati različita sreća

Dodajte komentar

Američka bankarska grupacija “Bank of America” (BofA) je u trećem tromjesečju ponovo ostvarila profit nakon niza gubitaka, zahvaljujući prodaji dijela imovine.

U saopštenju najveće američke banke po depozitima navodi se da je u tri mjeseca zaključno sa septembrom ostvaren profit od 6,2 milijarde dolara prema gubitku od 7,3 milijarde dolara iz istog perioda lani.

Zarada po akciji je u trećem kvartalu iznosila 56 centi, što je skoro trostruko više od 20 centi, koliko su očekivali analitičari. Istovremeno su prihodi povećani za šest odsto na godišnjem nivou na 28,7 milijardi dolara.

“Rezultati iz prošlog kvartala su posljedica nekoliko mjera koje smo preduzeli u sklopu aktuelne transformacije u fokusiranju kompanije, u vrijeme velikih problema na finansijskom tržištu“, naveo je u saopštenju izvršni direktor BofA, Brajan Mojnihan.

Goldman Saks zabilježio gubitak

Istovremeno, američka investiciona banka Goldman Saks je u trećem kvartalu zabilježila gubitak od 428 miliona dolara usljed pada prihoda od akcija i obveznica.

To je tek drugi put da Goldman Saks bilježi tromjesečni gubitak otkad je ta banka 1999. počela da se kotira na berzama, a gubitak je veći nego što su očekivali analitičari.

Tržišne turbulencije ovog ljeta su navele kompanije da odlože ponudu novih akcija i obveznica, što je rezultiralo padom prihoda od trgovanja hartijama od vrijednosti od 61 odsto.

Radi poređenja, u trećem tromjesečju lani je Goldman Saks ostvario profit od 1,7 milijardi dolara, a istovremeno su prihodi pali za 60 odsto na 3,6 milijardi dolara, što je ispod očekivanja analitičara.

izvor: Tanjug

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *