Drecun: Nove garancije bankama bile bi rizične za državu

Dodajte komentar

Ne postoji zakonski ni ekonomski osnov da država mora da izađe u susret komercijalnim bankama koje od nje traže garancije za nove kredite, jer je takav korak rizičan za državu i pao bi na teret poreskih obveznika, kazao je za Antenu M ekonomski analitičar Predrag Drecun.

Na sastanku predstavnika Centralne banke, Ministarstva finansija, Udruženja banaka i Unije poslodavaca u ponedjeljak, bankari su preporučili Vladi da u ovoj ili narednoj godini pokuša da reafirmiše neke aranžmane koji su ranije postojali sa Evropskom investicionom bankom.

– Ne postoji zakonski osnov, da ne govorimo o ekonomskoj osnovi za takvo nešto jer bi to bilo vrzino kolo bez kraja. U svakom slučaju, nije neobičajeno da se nekim privrednim društvima koja su u državnom vlasništvu da garancija ukoliko se procijeni da je tu jak  ekonomski interese države. Ali mislim da, ako bi se to ustanovilo kao pravilo, bilo bi loše za kreditni rejting države, bilo bi rizično za državu i na kraju bi sve palo na teret poreskih obveznika. To nije nešto što obveznici treba da plaćaju jer ako se razvija privreda, razvija se na osnovama tržišnih principa – smatra Drecun.

Privrednici u Crnoj Gori, pored toga što nisu zadovoljni kreditiranjem preduzeća, nije im po volji ni visina kamatnih stopa. Iako su najveće u regionu, bankari su najavili da povećanje kamatnih stopa mozemo očekivati već sljedeće godine.

Na tržištu se formiraju cijene tako što se vrednuju očekivanja, objašnjava Predrag Drecun i dodaje da očekivanja nisu optimistična zato banke pokušavaju da se zaštite od rizika a rješenje je povećanje kamatne stope. što nije održivo rješenje.

– Mislim da takvu kamatnu stopu privreda neće moći da izdrži  jer, iako bi se našli projekti koji to mogu da izdrže, vrlo ih je malo. Samim tim došli bismo u apsurdnu situaciju da banke bude “prelikvidne” za razliku od privrede koja ne bi mogla da valorizuje svoje kvalitetne projekte zbog visine kamatnih stopa – zaključuje Drecun za podgorički radio.

izvor: portalanalitik.me

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *