Izjava njemačkog ministra srušila svjetske berze

Dodajte komentar

U ponedjeljak su na Wall Streetu cijene dionica potonule 2 posto, što je njihov najveći dnevni pad u dva tjedna, jer su nakon opreznih izjava njemačkog ministra financija Wolfganga Schaeublea splasnula očekivanja da će europski lideri već ovoga vikenda usuglasiti rješenja za dužničku krizu.

Dow Jones indeks potonuo je 2,12 posto, na 11.397 bodova, dok je S&P 500 oslabio 1,94 posto, na 1.200 bodova, a Nasdaq indeks 1,98 posto, na 2.614 bodova.

Posljednjih dana cijene su dionica snažno porasle, zahvaljujući nadi ulagača da će europski lideri usuglasiti cjelovit plan za suzbijanje dužničke krize već na summitu Europske unije 23. listopada.

No, entuzijazam ulagača splasnuo je nakon što je jučer Schaeuble kazao da ne očekuje konačno rješenje ovoga vikenda, već prihvaćanje opće platforme za suzbijanje dužničke krize.

Zbog toga su oštro pale cijene dionica banaka. KBW indeks tog sektora potonuo je 3,9 posto. Pritom je najveća gubitnica, s padom cijene za 8,4 posto, bila dionica Wells Farga jer je ta banka razočarala svojim kvartalnim poslovnim rezultatima. No, pojeftinila je, 1,7 posto, i dionica Citigroupa, premda je ta banka izvijestila o boljim nego što se očekivalo rezultatima u proteklom tromjesečju.

Dosad je 45 kompanija, čije su dionice uvrštene u S&P 500 indeks, objavilo poslovna izvješća za treće tromjesečje. Pritom je njih 62 posto nadmašilo očekivanja analitičara, pokazuju podaci Thomson Reutersa.

Unatoč tome, na tržištu se raspoloženje pogoršalo. Na to ukazuje snažan, 16,6-postotni rast VIX indeksa Čikaške burze opcija, što je njegov najveći dnevni skok od kolovoza. Rast tog ‘indeksa straha’ pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoj dioničke portfelje zbog mogućeg daljnjeg pada cijena.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE oslabio je 0,54 posto, na 5.436 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 1,81 posto, na 5.859 bodova, a pariški CAC 1,61 posto, na 3.166 bodova.

izvor: bankamagazine.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *