Kineske devizne rezerve premašile 3,2 biliona dolara

Dodajte komentar

Kineske devizne rezerve krajem septembra dosegle su rekordan iznos od 3,2 biliona dolara, objavila je kineska centralna banka, prenosi agencija Tanjug.

Devizne rezerve su povećane jer Peking kupuje strane valute koje se koriste za plaćanje kineskog izvoza kako bi kontrolirao vrijednost juana.

Prehodnih godina kineske devizne rezerve rasle su na temelju obimnih stranih direktnih investicija, velikog trgovinskog suficitia i priliva takozvanog “vrućeg novca”, špekulativnog kapitala u potrazi za brzom zaradom.

Kineski zajmovi u domaćoj valuti na kraju septembra iznosili su 470 milijardi juana (73 milijarde dolara), navodi Narodne banke Kine. Krajem avgusta iznosili su 548,5 milijardi juana.

M2, najopsežniji pokazatelj ponude novca u Kini, porastao je krajem septembra za 13 posto na godišnjem nivou. U odnosu na 13,5 posto u avgustu, rast je usporen, što je još jedan pokazatelj pada kreditnih aktivnosti, navodi centralna banka.

Kineski zakonodavci su sproveli niz mjera kako bi obuzdali kreditnu aktivnost banaka zbog straha od rasta cijena nekretnina i inflacije što bi moglo izazvati socijalne nemire.

Indeks potrošačkih cijena u Kini porastao je u septembru za 6,1 posto na godišnjem nivou. To je neznantno manje u odnosu s avgustovskih 6,2 posto. Inflacija je u julu dostigla trogodišnji maksimum od 6,5 posto.

U proteklih godinu dana kineska centralna banka je pet puta podizala kamatne stope i povećala je više puta obavezne bankarske rezerve u okviru monetarnog stezanja.

izvor: Tanjug

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *