I Volksbank najavljuje velike gubitke zbog dužničke krize

Dodajte komentar

Austrijska banka Volksbank (OeVAG) najavila je velike gubitke u ovoj godini zbog značajnog otpisa u domaćem poslovanju i u rumunskim operacijama, slijedeći tako primjer Erste banke koja je početkom nedjelje objavila slične poteze.

S obzirom na situaciju na finansijskim tržištima i nepopustljivu dužničku krizu, knjigovodstene vrijednosti OeVAG-ove Investkredit banke sa sjedištem u Beču i Volksbank Romania biće otpisane za iznos od približno 700 miliona evra u objedinjenom finansijskom izvještaju, objavio je izvršni direktor OeVAG-a Gerald Wenzel sinoć nakon sastanka nadzornog odbora.

Kao rezultat toga, u banci očekuju da će, zajedno sa daljim jednokratnim troškovima, godišnji gubitak u finansijskom izvještaju grupe iznositi oko 900 miliona evra, plus-minus 150 miliona evra, zavisno o kretanjima na tržištima, kaže se u saopštenju. Ukupan gubitak banke u 2011. mogao bi tako premašiti i milijardu evra. “Očekujemo da će gubitak biti u rasponu od 500 do 750 miliona evra u konsolidovanom finansijskom izvještaju grupe (IFRS)”, dodao je Wenzel.

U ponedjeljak je slične poteze povukao i austrijski bankarski gigant Erste Bank, najavivši neto gubitke u visini do 800 miliona evra zbog jednokratnih troškova povezanih sa dužničkom krizom u evrozoni. Najavio je takođe da će zbog toga odgoditi povrat prve tranše državne pomoći najmanje za godinu dana. Volksbank je takođe objavio da neće vratiti prvu tranšu državne pomoći u iznosu 300 miliona evra koju je trebao vratiti ove godine. Banka je u sklopu državnog programa dokapitalizacije u 2009. dobila milijardu evra kako bi ojačala bilans.

“Privredna situacija u Evropi svakim se danom pogoršava. To nas je primoralo na vanredne otpise na ime rizika sa državnim dugovima i participirajućeg kapitala, što će nesumnjivo pogoditi finansijske rezultate OeVAG-a. S našeg stanovišta, navedeni su potezi nužni kako bismo se pripremili za teške uslove u privredi”, kazao je Wenzel u saopštenju.

Austrijsko ministarstvo finansija oglasilo se juče saopštenjem u kojem kaže da će biti spremno daljim mjerama podržati OeVAG ako bude potrebno. “Međutim, prvo bankini menadžeri i akcionari moraju iznijeti vjerodostojan plan značajnog jačanja institucije”, kaže se u saopštenju ministarstva.

izvor: Hina

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *