Hrvatska mora da se okrene domaćim izvorima finansiranja

Dodajte komentar

Hrvatska vlada nije imala snage ni hrabrosti da sprovede bolne rezove koje je trebalo preduzeti još pre nekoliko godina, kaže Željko Rohatinski.

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) je izrazio i razumevanje za globalne proteste koji su širom sveta održani protiv pohlepe finansijskog kapitala.

“Protesti su izraz suočavanja s posledicama rušenja velike iluzije da se razvoj može zasnivati na finansijskom inženjeringu. Oni koji su se time služili i koji su izazvali krizu, na tome su najviše zaradili, a najmanje izgubili za vreme krize. Revolt je potpuno opravdan”, rekao je Rohatinski.

On je naglasio da je zaslugom HNB-a sprečeno da se hrvatske banke bave finansijskim inženjeringom.

Postoji opasnost da će strane banke pokušati da koriste i deo kapitala iz svojih hrvatskih filijala, ali ćemo u tom slučaju preduzeti mere koje su pripremljene još 2008, kazao je Rohatinski i podsetio da kriza u evrozoni već utiče na Hrvatsku i to prvenstveno u manjoj potražnji za hrvatskom robom.

Rohatinski je prognozirao da će zbog krize stranog kapitala verovatno biti sve manje.

“Zbog toga ćemo se morati okrenuti domaćim izvorima finansiranja, a to je nemoguće bez bolnih rezova. To je trebalo učiniti još 2008. godine, ali nije bilo snage i hrabrosti u ovoj zemlji da se to učini”, rekao je guverner koji je poslednjih meseci na udaru pojedinih krugova iz vladajućeg HDZ-a.

izvor: B92

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *