Dokapitalizacija austrijskih banaka mogla bi koštati do 4 milijarde eura

Dodajte komentar

Viceguverner austrijske centralne banke Wolfgang Duchatczek smatra da bi tamošnje banke mogle zatražiti do četiri milijardi evra za potrebe dokapitalizacije, ali da vjerovatno neće trebati puni iznos, objavio je danas Die Presse.

Centralna banka nije odmah komentarisala izvještaj koji je objavljen nakon pritisaka vodećih svjetskih ekonomija na Evropu da preduzme odlučne mjere kako bi riješila dužničku krizu u evrozoni. Dokapitalizacija banaka ključna je komponenta planova koje su donijeli čelnici evrozone u cilju rješavanja dužničke krize i vraćanja povjerenja u regiju.

Austrija je protekle nedjelje objavila da je spremna po potrebi pomoći posrnulim bankama nakon što je Oesterreichische Volksbanken, koja nije prošla ovogodišnji evropski test izdržljivosti, objavila da u ovoj godini očekuje konsolidovani gubitak u visini do 750 miliona evra. Austrijske banke najveći su zajmodavci u srednjoj i istočnoj Evropi.

Prošle je nedjelje Erste Bank takođe objavio očekuje godišnji gubitak zbog dužničke krize u evrozoni i gubitaka na deviznim kreditima u Mađarskoj. Austriji je preostalo još oko šest milijardi evra iz sredstava koje je izdvojila na osnovu zakona o stabilnosti finansijskog tržišta. Zakon joj omogućuje dokapitalizaciju banaka putem garancija i drugih mjera.

izvor: capital.ba

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *