Iza protesta Okupirajte Vol strit stoje Soroševe pare?

Dodajte komentar

Demonstranti protiv Vol strita kažu da bogati uvećavaju bogatstvo dok prosječni Amerikanci pate, ali je grupa koja je sve započela možda indirektno profitirala od imovine jednog od najbogatijih ljudi u svijetu, objavila je britanska agencija Rojters.

Puno je spekulacija oko toga ko finansira protest, koji se proširio na gradove u cijeloj Americi i koji traju skoro četiri nedjelje. Ime koje se sve češće pojavljuje je Džordž Soroš, koji se u septembru našao na spisku deset najbogatijih Amerikanaca.

Konzervativni kritičari tvrde da je taj pokret trojanski konj za tajne Soroševe planove. Na insistiranje da kaže nešto više o pokretu i demonstrantima, Soroš je odbio da bude uvučen u tu priču.

Soroš i demonstranti demantuju bilo kakvu vezu. Međutim, Rojters je našao indirektne finansijske veze između Soroša i Adbusters, antikapitalističke grupe u Kanadi koja je počela proteste maštovitom marketinškom kampanjom sa ciljem da izazove pobunu protiv Vol strita u stilu Arapskog proljeća. Štaviše, Soroš i demonstranti imaju neke ideološke sličnosti, navodi Rojters.

„Mogu da razumijem njihova osjećanja,“ rekao je Soroš novinarima prošle nedjelje u Ujedinjenim nacijama o demonstracijama Okupirajte Vol strit, za koje se očekuje da u subotu podstaknu marševe solidarnosti u cijelom svijetu.

Na insistiranje da kaže nešto više o pokretu i demonstrantima, Soroš je odbio da bude uvučen u tu priču. Međutim, konzervativni radijski voditelj Raš Limbo je sažeo spekulacije, kada je svojim slušaocima prošle nedjelje rekao „iza ovoga stoji novac Džordža Soroša“.

Protiv izbavljenja banaka

Soroš (81) je na sedmom mjestu Forbsove liste 400 bogataša, sa imovinom od 22 milijarde dolara, koja se uvećala proteklih godina dok je vješto odgovarao na haos na finansijskim tržištima. Obećao je da će se odreći ukupnog bogatstva, polovine dok zarađuje a ostatka kad umre. Soroš je 2009. u jednom uvodniku napisao da će kupovina toksične bankarske aktive „obezbijediti vještački život bankama po veliku cijenu za poreske obveznike“

Poput demonstranata, Soroš kritikuje akcije spasavanja banaka 2008.

Demonstranti kažu da su paketi pomoći Vol stritu 2008. doveli do toga da banke uživaju u ogromnim profitima dok su prosječni Amerikanci patili zbog visoke stope nezaposlenosti i nesigurnih radnih mjesta, uz malu pomoć Vašingtona. Tvrde da je jedan odsto najimućnijih Amerikanaca nagomilao ogromno bogatstvo dok je plaćao manji porez nego većina naroda.

Soroš je 2009. u jednom uvodniku napisao da će kupovina toksične bankarske aktive „obezbijediti vještački život bankama po veliku cijenu za poreske obveznike.“

Pozvao je Obaminu administraciju da preduzme smjeliju akciju, bilo da dokapitalizuje ili nacionalizuje banke i primora ih da pozajmljuju po atraktivnim kamatnim stopama. Njegov savjet nije prihvaćen.

Saradnici: Nikad čuo za Adbusters

Ovaj Amerikanac mađarskog porijekla je 2008. među prvima podržao izbornu kampanju Baraka Obame, koji će pokušati da osvoji još jedan mandat na izborima u novembru 2012. Odavno podržava liberalne ideje – Institut za otvoreno društvo, spoljno-političku organizaciju Savjet za spoljne poslove i Hjuman rajts voč. Soroševi saradnici kažu da je bilo kakva veza slaba i da Soroš nikad nije čuo za Adbusters

Prema dokumentima iz 2007-2009, otkriva Rojters, Soroševo Otvoreno društvo je dalo grantove u iznosu od 3,5 miliona dolara centru Tajds (Tides), grupe iz San Franciska koja doprinose drugih donatora prosljeđuje liberalnim neprofitnim grupama. Partneri Centra Tajds su, između ostalih, Ford fondacija i Gejts fondacija.

Ta dokumenta takođe pokazuju da je Tajds, koja je odbila da komentariše, dala grupi Adbusters grantove u iznosu od 185.000 dolara od 2001-2010, uključujući skoro 26.000 dolara između 2007. i 2009.

Soroševi saradnici kažu da je bilo kakva veza slaba i da Soroš nikad nije čuo za Adbusters.

Soroš je odbio da komentariše.

Kampanja počela u julu

Grupa iz Vankuvera, koja objavljuje jedan časopis i vodi kampanje poput „Digital Detox Week” i „Buy Nothing Day“ kaže da želi da promijeni način na koji korporacije projektuju moć i da joj je cilj da zbaci postojeće strukture vlasti.

Adbusters, čiji magazin ima tiraž od 120.000 primjeraka i koji su poznati po ismijavanju popularnih reklama, došli su na ideju okupirajte Vol strit nakon što su u Arapskom proljeću zbačene vlade u Egiptu, Libiji i Tunisu, kazao je Kale Lasn (69), jedan od osnivača Adbustersa.

On je za Rojters izjavio da su promociju ideje počeli na internetu 13. jula. „Inspirisalo nas je ono što se desilo u Tunisu i Egiptu i osjetili da je Amerika zrela za Tahrir momenat.“

„Nije nam dao ni centa“

Lasn je kazao da se Adbusters 95 odsto finansira od pretplate za časopis. „Ideje Džordža Soroša su prilično dobre, mnoge od njih. Volio bih kada bi dao nešto novca Adbustersu, prijeko nam je potreban,“ rekao je Lasn. „Nikad nam nije dao ni centa,“ bio je kategoričan. Protesti su ozbiljno počeli 17. septembra, podstaknuti kampanjom Adbusters sa provokativnim posterom

Drugi vidovi podrške pokretu Okupirajte Vol strit potiču od veb sajta Kickstarter, gdje je obećano više 75.000 dolara, od hrane i gotovine koje narod ostavlja u parku gdje protestuju. Liberalni filmski reditelj Majkl Mur takođe je obećao da će donirati novac.

Protesti su ozbiljno počeli 17. septembra, podstaknuti kampanjom Adbusters sa provokativnim posterom, gdje balerina stoji na čuvenom bronzanom biku u njujorškom finansijskom distriktu, dok joj se otpozadi približava masa demonstranata sa gas maskama. Čini se da je poruka postera kombinacija seksualnosti, nasilja, uzbuđenja i avanture.

Priča stolara sa Floride

Bivši stolar Robert Daros (23) vidio je poster u jednom kafiću u Fort Loderdejlu na Floridi. Nakon stidljivog početka, kampanja je privukla pažnju globalnih medija, čak i u Iranu i Kini.

Izgubivši posao stolara nakon propasti špekulativnog građevinskog buma na Floridi, napustio je posao šankera i pošao u Njujork, ponijevši samo vreću za spavanje i nadu da će se pridružiti protestnom pokretu.

Daros je među prvima došao na Vol strit radi takozvane okupacije 17. septembra, kada su demonstranti marširali i pokušali da kampuju na Vol stritu da bi ih policija potjerala u park Zukoti.

„Dok sam bio stolar, izgubio sam posao zato što je finansijer mog projekta uhapšen zbog korporativne prevare,“ rekao je Daros.

Nakon stidljivog početka, kampanja je privukla pažnju globalnih medija, čak i u Iranu i Kini. Londonski „Tajms“, međutim, nije jedini koji je proteste opisao kao „strastvene ali besciljne“.

Jedan od osnivača, Lasn, to odbacuje, ističući konkretne zahtjeve: porez za jedan odsto najbogatijih, porez na trgovinu valutama i na sve finansijske transakcije.

„Vremenom će izaći kristalno jasni zahtjevi iz ovog pokreta,“ poručio je.

izvor: vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *