Dokapitalizacija banaka neće riješiti evropsku dužničku krizu

Dodajte komentar

Izvršni direktor Deutsche Banka Josef Ackermann smatra da dokapitalizacija evropskih banaka neće riješiti problem dužničke krize u regionu.

”Injekcija kapitala ne bi riješila stvarni problem”, navodi se u prepisci Ackermannovog govora na današnjoj konferenciji u Berlinu, prenosi Bloomberg. ”Nije problem u kapitalnom finansiranju banaka, nego u činjenici da su državne obveznice izgubile status nerizične imovine”, upozorava šef najveće njemačke banke. Ackermann je poručio i kako će Deutsche Bank učiniti sve da izbjegne državna sredstava u sklopu mjera podrške evropskim bankama, mada bi to moglo uticati na poslovanje grupacije.

Predsjednik Evropske komisije Jose Barroso juče je pozvao na koordinisanu rekapitalizaciju banaka u evropskoj regiji, uz mogućnost upotrebe državnih sredstava ukoliko se to pokaže potrebnim. Očekuje se da će se do samita lidera evrozone 23. oktobra iskristalizovati prelomno rješenje za dužničku krizu u evrozoni, koja je dovela Grčku do ivice defaulta i uzdrmala tržišta kapitala širom svijeta.

Evropske akcije osjetno su oslabile nakon Ackermannove izjave. Londonski FTSE 100 oslabio je 0,89 odsto, frankfurtski DAX 1,19 odsto, a pariški CAC 40 za 1,11 odsto. Regionalni indeks Stoxx Europe 600 trenutno bilježi pad od 1,07 odsto.

izvor: poslovni.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *